Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
13.1.2012 / Landsbygdens Folk
Nyman efterträder Linde som ÖSP-verksamhetsledare
- Jag är så klart mycket nöjd att de valde mig till ny verksamhetsledare och det känns positivt. Hittills har alla gratulerat mig och ingen har kommit fram och beklagat sig, säger Nyman och skrattar.
Men han blir snabbt allvarlig och konstaterar att det är ett utmanande arbete som väntar som verksamhetsledare. Det finns många frågetecken gällande den globala ekonomin som vacklar och det är oerhört svårt att förutspå framtiden.
- Det är svårt att uttala sig om ekonomin, men situationen är inte lätt för det finländska jordbruket. Det är en utmaning att vara jordbrukare i dagens läge, säger han.
Det är här som ÖSP kommer in i bilden. En av förbundets viktigaste uppgifter är att stöda sina medlemmar att orka i sitt arbete - något som är svårt för många i dagsläget. Förutom traditionell intressebevakning lyfter Nyman fram tjänsten "Ekonomiakuten" som en stödfunktion som är viktig.
- Behovet av stödfunktioner som förbundet kan erbjuda är stort. Om det finns hjälp med det som känns tungt och svårt är jag övertygad om att de positiva sakerna i att vara jordbrukare övervinner de negativa om arbetet känns roligt. Är det roligt så orkar man mycket bättre.
En annan viktig fråga för det finländska jordbruket är lönsamheten. Enligt Nyman bör producentpriserna inom i stort sett alla primärnäringar upp.
- Vi har en av världens renaste och säkraste livsmedelsproduktion och det bör synas i priset, vilket inte är fallet nu. Men vi måste fortsätta jobba för att hålla en hög kvalitet och samtidigt få hela kedjan att förstå att kvalitet måste få kosta, menar han.
Jan-Ove Nyman, 35, växte upp på en mjölkgård i Purmo och bor sedan några år tillbaka i Karleby med sin familj bestående av sambo och två söner. Han är utbildad agronom och arbetade 2003-2008 vid Lantbrukssällskapet som ekonomirådgivare och därefter som sektoransvarig för företagsledning och slutligen som ledande rådgivare.
Efter det gav han sig in i livsmedelsbranschen som vd för företaget Nordfish, i vilket han också är delägare.
- Jag började känna att det var dags för nya utmaningar och orsaken till varför valet föll på att söka den här tjänsten är att jag är utbildad inom branschen och har erfarenhet av den från tidigare.
Vad tar du med dig från fiskbranschen?
- Jag har utvecklats mycket under mina år som privatföretagare. Som företagsledare har jag tampats med många olika problem och jag har också lärt mig hur viktigt det är att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt.
- Att kunna prioritera och delegera uppgifter kan jag också och det tror jag är viktigt som verksamhetsledare. Utöver det är jag social och kan ta folk samtidigt som jag har ett långt tålamod, men kan vara envis vid behov, säger han.
Nyman inleder sin anställning vid ÖSP den 1 februari och arbetar parallellt med nuvarande verksamhetsledare Bo Linde fram till hans pensionering den 1 mars. Linde avtackades under det extra fullmäktigemötet för sin gedigna insats inom ÖSP.
- Jag arbetat inom ÖSP i fyrtio år och har trivts mycket bra. Jag tror också att ni har gjort ett ypperligt val av ny verksamhetsledare och jag önskar Nyman och förbundet all lycka, sa Linde till applåderna från församlingen på Stundars i Solf.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab