Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
13.1.2012 / Landsbygdens Folk
Globala vetearealen väntas öka, brist på maltkorn i EU
För skördesäsongen 2012/2013 räknar IGC med en utvidgning av den globala vetearealen med två procent, eller fyra miljoner hektar, till 225 miljoner hektar. Men samtidigt medger IGC att de preliminära arealprognoserna är behäftade med åtskillig osäkerhet.
Torka i Ukraina samt Sydamerika och Sydeuropa kan dra ett streck i räkningen. Med detta för ögonen förutspår IGC endast en moderat ökning av den globala veteproduktionen, med en miljon ton till 685 miljoner ton.
Handeln med vete kunde till och med minska med upp till fem miljoner ton, till 127 miljoner ton, medan bestånden torde förbli närapå intakta. Därmed skulle den globala produktionsbalansen praktiskt taget jämna ut sig.
EU-kommissionen räknar för sin del med en något ökande veteareal i EU inför skörden 2012. Arealen för vete beräknas stiga till 23,4 miljoner hektar. Det motsvarar en utvidgning med 0,3 miljoner hektar jämfört med 2011.
Beträffande produktionen är kommissionen optimistisk och räknar teoretiskt med 130,2 miljoner ton, eller en ökning med 2,8 miljoner ton jämfört med 2011/2012.
Exporten av EU-vete till länder utanför EU väntas öka med 2 miljoner ton, till 16,2 miljoner ton. Under det löpande marknadsåret hade EU-länderna fram till den 20 december exporterat 7,1 miljoner ton vete, eller cirka en tredjedel mindre än föregående år.
Enligt EU-komissionens bokföring har EU:s export av vete detta år minskat med 35 procent eller 3,87 miljoner ton. Den viktigaste orsaken till att EU förlorar marknad, är återkomsten av svartahavsländerna och särskilt Ryssland som exportörer. Förra året blockerade Ryssland sin export med ett utförselförbud för vete, som en följd av missväxten sommaren 2010. Parallellt införde också Ukraina exportkvoter och -tullar.
Denna höst har Ryssland på nytt återerövrat de viktiga exportmarknaderna i de nordafrikanska länderna, inte minst Egypten. Kommissionen noterar i alla fall att skillnaderna i vetepriset börjar jämna ut sig mellan EU och Ryssland. Den svaga euron kan också gynna EU:s veteexport.
Exporten av korn från EU har likaledes minskat med en tredjedel under marknadsårets första sex månader. Ändå anses kornexporten hävda sig hyfsat mot bakgrunden av den relativt låga skörden och konkurrensen från svartahavsområdet. Ukraina har ändå försvagat sin egen position som kornexportör, då landet har bibehållit exporttullen för korn. Utvecklingen av marknadsandelarna beror långt på om Ukraina håller kvar sin tull eller inte.
Den tyska maltkornsspecialisten Grainexx varnar samtidigt för brist på maltkorn i EU, inklusive Ryssland. En av orsakerna är att en stor del av maltkornet från de nordiska länderna riskerar att gå till foder. Man befarar angrepp av fusarium, som förorsakar problem vid ölbryggningen genom överdriven skumbildning hos ölet. Enligt Grainexx är den europeiska marknaden för maltkorn synnerligen spänd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab