Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
13.1.2012 / Landsbygdens Folk
Gott om tid för CAP-samtal i väntan på nya budgetramar
Några dramatiska genombrott i förhandlingarna mellan medlemsländer och EU-kommissionen är inte sannolika under de närmaste månaderna. Det kan dröja ända till år 2013 innan det blir klart hur mycket pengar jordbruket får förfoga över i nästa rambudget. Först då kan medlemsländerna skapa sig en bild av det ekonomiska läget och bedöma olika åtgärder utgående från tillbudsstående resurser.
EU-parlamentet går likaså i väntans tider. Förhandlingarna om jordbruksreformen har bromsats upp. Rapportören Luis Manuel Capoulas Santos lägger avsiktligt fram sin CAP-rapport först i början av hösten. Inom parlamentet vill man utnyttja tiden till att ge de olika grupperingarna möjligheter att enas om gemensamma positioner med avseende på CAP-reformen.
En majoritet i jordbruksutskottet uppges redan ha ställt sig bakom EU-kommissionens förslag att koppla en tredjedel av de direkta gårdsstöden till så kallade förgrönande åtgärder.
EU-ordförandelandet Danmark vill utnyttja tiden till att låta medlemsländerna föra grundliga diskussioner om CAP-förslaget i rådet. Det är inte meningen att några definitiva ståndpunkter ska slås fast, men jordbruksministrarna har möjlighet att dryfta detaljer. I slutet av Danmarks ordförandeperiod ska en framstegsrapport om förhandlingarna färdigställas. Rapporten ska ges vidare till höstens ordförandeland Cypern, vars uppgift det blir att följa upp den danska uppställningen av synpunkter.
Från och med det första rådsmötet i slutet av januari 2012, koncentrerar rådet sig månatligen på ett särskilt tema som berör CAP-reformen. Temablocket inleds med frågor som gäller marknadsordningarna. Därefter rullar programmet vidare kring prioriteterna i den första pelaren (de direkta stöden) och den andra pelaren (landsbygdsstöden). I mars diskuteras fördelningen av resurser mellan de två pelarna.
I april går danskarna vidare med reglerna för direktstöd till unga jordbrukare, stödbegränsningar, småbruk samt den svåra definitionen av så kallade aktiva jordbrukare. I maj handlar diskussionen om förgröningen inom den första pelaren. Det sista officiella rådsmötet under danskt ordförandeskap ska ägnas förändringar inom den andra pelaren med avseende på miljö, kriser och innovation. Det sedvanliga inofficiella ministermötet i Horsens saknar ännu ett tema.
CAP-reformen beräknas bli mogen för konkreta sammanfattningar och beslut, tidigast under det irländska ordförandeskapet under våren 2013, förutsatt att de europeiska stats- och regeringscheferna lyckas enas om de framtida ekonomiska ramarna.
Den svåra omfördelningen av de direkta stöden mellan öst och väst måste också vänta till dess. Fördelningen hänger på de anslag som slutligen ställs till jordbrukets förfogande fram till år 2020.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab