|
5.1.2012 / Landsbygdens Folk
Producenterna och Sucros enades om sockerbetsodlingens villkor
MTK:s sockerbetsutskott, i vilket SLC representeras av Cay Blomberg, har på måndagen godkänt Sucros medlingsbud. Den lösning som nåddes för transporterna motsvarade dock inte producentorganisationernas krav.
- I synnerhet för transporternas del nådde vi inte de ursprungliga förhandlingsmålen, säger MTK:s växtodlingsombudsman Antti Lavonen, som fungerar som sockerbetsutskottets sekreterare.
Utskottet ville dock inte dra ut på förhandlingarna då odlarna vid det här laget redan bör få göra upp sina odlingsplaner och överhuvudtaget överväga kommande säsongs odling. Enligt det nya avtalet så stiger nu sockerbetans pris med tillägg från senaste års cirka 28 euro per ton till cirka 35 euro per ton.
Mellangranskningen av sockersektorns branschavtal skulle ursprungligen bli klar till jul, men strandade några dagar före helgen då Sucros hävde arbetsavtalet med verkställande direktören Päivi Paakkarinen. Paakkarinen lämnade posten med omedelbar verkan och förhandlingarna återupptogs torsdagen den 29 december.
Såväl producentorganisationerna som Sucros var då överens om att en lösning bör nås snabbt. Efter nyår fortsatte förhandlingarna och på måndagen hade man nått en lösning. Cay Blomberg, SLC:s representant i MTK:s sockerbetsutskott, säger att lösningen är tillfredsställande.
- Jag tror att vi kan leva med den här lösningen för två år framåt, trots att förhandlingsresultatet inte är något vi klappar oss för bröstet för. Efter att i fyra år levt med den väldigt låga prisnivån, så är det här ändå en märkbar förbättring, säger han och fortsätter med att understryka sockerbetans betydelse för jordbruket.
- Det är viktigt att sockerbetan är ett lönsamt alternativ för många odlare. Sockerbetan är en gröda med stor omsättning och alldeles speciell betydelse på SLC:s verksamhetsområde, säger han.
Det nya avtalet gäller för 2012 och 2013. Under 2013 ska man sedan förhandla fram ett avtal för 2014 och vad som händer efter det är ännu öppet.
- Vad som sker för sockersektorns del efter 2014 är ännu väldigt diffust. Då handlar det om olika frågor på EU-nivå och inte minst hela kvotsystemets existens, konstaterar Blomberg.
Avslutningsvis påpekar Blomberg att det nu var hög tid att nå ett avtal för det här året.
- Betodlarna bör nu få göra upp sina odlingsplaner för den kommande säsongen. Beställning av såväl utsäde som gödsel ska göras och det var verkligen på tiden att vi nådde ett avtal, säger han.
Parterna har försökt nå ett avtal sedan maj i fjol.
|
|