Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
5.1.2012 / Landsbygdens Folk
Skogsskador runt om i landet
Reparation av skadorna har skett i gott samarbete mellan räddningsverken och skogscentralerna, meddelar jord- och skogsbruksministeriet. Centralernas gemensamma telefonjour och regionala beredskapschefer hjälpte räddningsverken bl.a. genom att sända skogshuggare på plats. Skogscentralerna har sammanställt listor med kontaktinformation till bl.a. regionens skogsmaskinentreprenörer och skogshuggare.
Ministeriet påminner att det är värt att låta yrkesfolket röja upp i de stormfällda skogarna. Man ska inte bege sig i skogen på egen hand. Röjningen ska göras särskilt omsorgsfullt och för att garantera säkerheten rekommenderas det att arbetet utförs maskinellt. Onödig vistelse i de stormdrabbade områdena ska också undvikas.
Stormarna har skadat och fällt närmare 3,5 miljoner kubikmeter skog i olika delar av landet. Värdet av skadorna uppgår till ca 120 miljoner euro. I Sydvästra Finland fällde stormarna över en miljon kubikmeter träd i ett område som sträcker sig från Påmark till Bjärnå. Värdet är närmare 40 miljoner euro. De värst drabbade områdena ligger kring Säkylä och Vittis. I Tavastland-Nylands område, närmast kring Forssa, Tammela, Västra Nyland och Jokilääni, uppgår skadorna också till närmare en miljon kubikmeter. De mest drabbade områdena vid kusten är södra Österbotten, Åbo skärgård, Kimito och Helsingfors västra delar. Skadorna är störst i Pargas, Kimito och Bromarf.
Försäljningsvärdet av stormfällda och skadade träd är lägre än normalt. Sänkningen beror på höjda drivningskostnader, skadade träd och träddelar som lämnas kvar i skogen och sämre virkeskvalitet. Typiska försäljningsförluster rör sig kring 15-25 procent. På grund av stormarna har skogsägare förlorat 25-30 miljoner euro i försäljningsinkomster.
Ägare till stormdrabbade skogar kan kontakta den lokala skogsvårdsföreningen, skogstjänstföretagaren eller skogsbolaget för fortsatta åtgärder. Myndigheterna i de regionala skogscentralerna ger anvisningar för anmälan om avverkningar, inledande av arbetet och beaktande av särskilda objekt vid röjning av stormdrabbade träd.
Enligt preliminär information från närings-, trafik- och miljöcentralerna har lantgårdar inte drabbats allvarligt. Djur har inte dött eller behövt avlivas.
Gårdar med mjölkboskap, som inte har ett reservsystem för el, har haft flest problem. På dessa gårdar har det inte alltid varit möjligt att ordna mjölkning och kylning av mjölken på rätt sätt, varför vissa mängder mjölk har gått till destruktion. På vissa ställen har det varit svårt för djuren att få dricksvatten.
Situationen ser ut att vara bäst i de områden som tidigare har drabbats av allvarliga stormskador. Andra gårdar har i regel inte något reservsystem, varför de lider av samma problem som alla andra landsbygdsinvånare när det gäller att elda, få tillgång till vatten eller att förvara livsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab