Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.1.2012 / Landsbygdens Folk
Danmark vill styra EU på grönare agrarkurs
EU:s nya fördrag förutsätter att toppmötena leds av den permanente ordföranden Herman Van Rompuy och utrikesministrarnas möten av utrikeschefen Catherine Ashton. På denna punkt har de nationella ordförandeskapen minskat i betydelse. De roterande, nationella EU-ordförandeskapen spelar däremot en viktig roll inom de enskilda ministerråden, som t.ex. jordbruks- eller miljörådet. Ett ordförandeland kan försöka mangla igenom kontroversiella ärenden eller ta nya initiativ.
Den danska livsmedels- och jordbruksministern Mette Gjerskov är väl förberedd för sin uppgift att leda diskussionerna om kommissionens förslag till ny jordbrukspolitik. De egna prioriteringarna har redan tagit form. Utformningen av CAP efter 2013 blir en lång process som bara hinner börja under det danska ordförandeskapet. Men också inledningsskedet är viktigt, eftersom EU-länderna då ska enas om kursen.
Den danska koalitionsregeringen under ledning av socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt har redan aviserat sina intentioner att prioritera en betydligt grönare EU-politik än föregångaren Polen, som skötte det roterande ordförandeskapet under hösten. Den danska europaministern Nicolai Wammen medger att finanskrisen nu överskuggar allt. Men därutöver gäller grön tillväxt som en av de danska topprioriteterna. Grön teknologi och förnyelsebar energi anses vara viktiga områden som skapar arbetsplatser.
Socialdemokraten Mette Gjerskov menar att dessa övergripande mål också är bra för det europeiska jordbruket. Hon stöder en fortsatt förgröning av den europeiska jordbrukspolitikens första pelare, trots varningar för mer byråkrati.
- Danmarks utgångspunkt för förhandlingarna i Bryssel är att jordbrukare som ställer om till en grönare produktion också ska belönas, säger Gjerskov.
Danmarks förberedande arbete kommer sannolikt att spela en mycket viktig roll för CAP-förhandlingarna och chanserna att snabbt nå en fungerande EU-kompromiss om den framtida jordbrukspolitiken. Gjerskov vill under våren krydda varje rådsmöte med diskussioner om olika punkter i agrarkommissionär Dacian Cioloș CAP-förslag. Varje ministermöte ska ha ett tema där olika delområden dryftas i tur och ordning.
De svåraste förhandlingarna om det nya jordbrukspaketet kommer emellertid att dröja. Inte ens Danmarks efterträdare på ordförandeposten, Cypern, kan vänta sig att få äran att knyta paketet. I bästa möjliga fall kan EU-länderna enas under Irlands ordförandeskap våren 2013, men mycket beror på förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, som kan bli mycket krångliga. Det är inte omöjligt att förseglingen av CAP-paketet kan dröja till hösten 2013 i Litauen.
Danskarna vill också effektivera EU:s köttkontroller. Ett viktigt tema är åtgärder för att sänka kostnaderna för köttproducenter. Andra viktiga områden är antibiotikaresistens och djurskydd.
Under vårens ordförandeskap förväntas Danmark baxa igenom EU:s sjunde miljöprogram. Det sjätte programmet går ut i juli och ska ersättas av en ny ramlag med mål och strategier för EU:s framtida miljöpolitik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab