Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.1.2012 / Landsbygdens Folk
Djurskyddare fruktar masslakt av värphöns
Enligt de nya reglerna måste producenterna senast i början av år 2012 övergå till så kallade inredda burar. Men EU-kommissionen uppskattar att en tredjedel av EU-producenterna inte är redo för de nya reglerna som trädde i kraft vid nyåret.
Enligt den ansvarige kommissionären John Dalli kommer experter från byrån för livsmedels- och veterinärfrågor redan i januari 2012 att börja göra kontrollbesök i vissa utvalda EU-länder.
Kommissionen har hotat länderna med ett överträdelseförfarande om de fortsätter att producera ägg i gamla burar efter årsskiftet. Många länder vill undvika detta genom att döda hönorna, befarar djurskyddsorganisationerna.
Enligt informationer i medierna har åtminstone Irland umgåtts med planer på att döda värphöns i gamla burar. EU-kommissionär John Dalli har inte lämnat ut några uppgifter om eventuella liknande planer i andra EU-länder.
Den tyska marknadsorganisationen Marktinfo Eier & Geflügel ser däremot tecken på att de senfärdiga äggproducenterna nu på allvar har börjat förbereda ett systembyte. Marknadsexperterna stöder sina iakttagelser på den senaste kläckningsstatistiken.
Under 2011 kläcktes exempelvis 27 procent färre kycklingar i Frankrike mellan januari och september 2011, jämfört med samma period året innan. I Spanien noterades ett minus med 11 procent. I Polen minskade kläckningarna med 19 procent och i Tjeckien med upp till 28 procent.
I länder som redan har genomfört systembytet är antalet kläckningar konstant, eller ökar. En betydande del av de europeiska värphönsen kommer emellertid att fortsätta sin tillvaro i gamla burar, även efter årsskiftet.
Enligt Eier & Geflügel är det mycket svårt att uppskatta antalet hönor i gamla burar. De aktuella beräkningarna varierar mellan 50 och 100 miljoner djur. Elva medlemsländer har försummat EU-kommissionens frist.
Kommissionen vill nu skriftligt fråga länderna hur de kommer att gå till väga i den nya situationen. Enligt John Dalli producerar de elva länderna mer än 51 miljoner olagliga ägg per dag.
De elva länderna ska senast i slutet av juli lämna in en handlingsplan till kommissionen med en förklaring till när och hur de kan börja producera alla sina ägg i inredda burar eller frigående system.
De olagliga äggen får inte exporteras, varken till andra EU-länder eller utanför EU. Kommissionen vill i alla fall tillåta att de används inom industrin i respektive härkomstland.
Efter den första januari aviserar kommissionen ett överträdelseförfarande mot de länder som fortfarande använder gamla burar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab