Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.1.2012 / Landsbygdens Folk
EU-fusk kastar skuggor över EU:s matprogram
Revisionsrätten har påträffat oegentligheter vid analyser av räkenskaperna för EU.s institutioner. Enligt revisorernas rapport till EU-parlamentet skulle ett italienskt företag ha tjänat flera miljoner euro genom att sälja tyskt smör i Tyskland, trots att smöret var avsett för konsumtion utanför Tyskland.
Smöret hade varit en del av en transaktion där det skulle bytas ut mot mjölk och ost, avsedda för hjälpbehövande personer inom ramen för EU:s matprogram. Genom manipulationer av dokumenten, kunde största delen av smöret skickas tillbaka till Tyskland, där det såldes för ett bra pris.
Systemet bygger på att smöret i matprogrammet bör saluföras i ett annat EU-land, som i sin tur skänker andra produkter tillbaka, exempelvis ost. Produkterna kvitteras mot varandra och delas därefter ut till hjälpbehövande.
I annat fall skulle subventionerade och icke-subventionerade produkter konkurrera på samma marknad, vilket EU-bestämmelserna inte tillåter. Men EU:s revisionsrätt misstänker att mindre nogräknade affärsmän utnyttjar systemet till sin fördel.
Aktörerna utnyttjar ett kryphål i lagstiftningen. Därmed är deras tvivelaktiga verksamhet i princip laglig. Men EU är mån om att snabbt stänga ifrågavarande kryphål.
Revisionsrätten kritiserar också Irland för att skänka inhemsk cheddarost till hjälpbehövande i eget land, vilket strider mot bestämmelserna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab