Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.1.2012 / Landsbygdens Folk
De italienska myndigheterna hade vetskap om ekofusket
Enligt pressuppgifter kom förfalskningen av ekoprodukterna upp i dagen redan hösten 2010 i samband med en granskning av en butik för ekologiska produkter. Granskarna fastställde att produkterna inte uppfyllde kraven för ekologisk produktion.
Resultatet var att det italienska ekoföretaget Sunny Life avstod från certifieringen av produkten. Ekoproducenternas organisation Federbio ville genast reda ut saken med jordbruksministeriet, men utan resultat.
Ministeriet visade inget intresse för saken. Enligt ekoproducenterna har detta varit myndigheternas linje de senaste åren. Ingen vill ställa upp för att svara på frågor. Först efter det aktuella fallet har myndigheterna blivit aktiva.
Utredarnas intresse koncentreras särskilt på sicilianaren Francesco Saverio Romano, som var italiensk jordbruksminister fram till regeringen Berlusconis fall. Statsåklagaren i Palermo misstänker den före detta ministern för kopplingar till maffian.
I samband med bedrägeriet utgår tyska myndigheter från att flera hundra ton omdeklarerat soja- och rapsfoder har exporterats, bland annat till Tyskland. Det italienska ministeriet har emellertid inte kunnat leverera någon fullständig rapport om detaljerna.
De tyska ekojordbrukarna fruktar oangenäma följder av affären. För det första kastar bedrägeriet skuggor över en hel bransch. I värsta fall måste ekojordbrukare avstå från att klassificera sina produkter som ekologiska, om djuren har fått fel foder.
Italien kan träffas hårt av ekoskandalen, eftersom landet hör till de viktigaste ekoproducenterna i världen. EU har visserligen känt till vissa kontrollproblem i landet, men den senaste skandalen med 700.000 ton förfalskade varor överträffar alla farhågor.
Parallellt med den senaste ekoskandalen har italienska utredare träffat på ett omfattande fusk med olivolja. Enligt pressuppgifter har bedragare blandat ihop stora mängder importerad olivolja, som har försetts med etiketten "olivolja nativ extra". En del av produkterna har dessutom försetts med falsk ekomärkning.
Enligt utredarna innehåller flaskorna mestadels billig olivolja från Spanien, Grekland och Tunisien. Utredningarna befinner sig än så länge i inledningsskedet, men allt uppges tyda på organiserat bedrägeri i stor stil.
Bedragarnas verksamhet beräknas omsätta cirka fem miljarder euro. Hanteringen bygger på den varierande prisnivån i de olivoljeproducerande länderna. I Spanien kostar olivolja cirka 50 cent per kg direkt hos producenten, i Tunisien under 25 cent. I Italien kostar olivoljan mellan fem och sex euro per kg direkt hos tillverkaren. Genom att märka om importerad vara, kan enorma vinster köras in. Producentorganisationen Coldiretti har redan hunnit varna för en regelrätt olivoljemaffia.
Den förfalskade oljan är mestadels av dålig kvalitet. Omkring hälften av de så kallade "Extra vergine"-oljorna av "premiumkvalitet" innehöll mögel.
Coldiretti uppmanar konsumenterna att vara på sin vakt. Ofta saluförs den förfalskade olivoljan till priser som är så låga att en laglig produktion vore olönsam. En nativ olivolja extra för tre eller fyra euro kan inte saluföras på hederligt sätt med vinst.
I en ny rapport beräknar Coldiretti att den italienska "agromaffian", d.v.s. den organiserade brottsligheten inom Italiens livsmedelskedja, omsätter hela 12,5 miljarder euro per år. Det utgör 5,6 procent av all brottslig verksamhet. Enligt rapporten kammar organisationerna in stora vinster genom att sälja mindervärdiga produkter under falsk etikett. Den kriminella matmaffian ägnar sig också åt illojal konkurrens och utpressning.
Denna utveckling kommer att leda till höjda priser på livsmedel, fastslår Coldiretti. Organisationen varnar också för risken att livsmedlens kvalitet försämras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab