Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
9.12.2011 / Landsbygdens Folk
Kina går med i PEFC-certfieringen
De kinesiska skogsägarna kan snart få sina skogar certifierade enligt PEFC-systemet. PEFC International har nyligen godkänt den kinesiska certifieringsorganisationen CFCC:s medlemsansökan i världens största certifieringssystem för skog.
- Det kinesiska engagemanget för ett hållbart skogsbruk och skogscertifiering är glädjande, säger PEFC:s generalsekreterare Ben Gunneberg. Han konstaterar att Kina har den snabbast växande skogsarealen globalt och landet satsar hårt på återbeskogning.
- PEFC är en viktig milstolpe mot internationellt erkännande av det kinesiska skogscertifieringssystemet, säger Wang Wei, som är vice generaldirektör för centrumet för vetenskap och teknisk utveckling inom Kinas statliga administration för skogsbruk.
Enligt Wang är PEFC ett viktigt forum som hjälper Kina att utbyta erfarenheter och kunskap inom skogsbruk och virkeshandel. Därmed kan Kina så småningom få tillträde till marknader för trävaror som kommer från certifierade skogar.
Mer än 3,4 miljoner hektar skog i Kina förväntas bli certifierad nationellt via CFCC under 2011, enligt en överenskommelse mellan Peking Zhonglin Tianhe Forest Certification Center och den statliga administrationen för skogsbruk.
PEFC har bedrivit informationsverksamhet i Kina under de senaste fyra åren, bland annat via en egen kampanjbyrå. Nu ser vi fram emot att arbeta med CFCC för ett internationellt erkännande, säger Gunneberg.
Kina har utvecklats till en stark aktör på den globala skogsmarknaden med en växande efterfrågan på inhemskt timmer och en konkurrenskraftig exportinriktad industri. Inträdet i PEFC välkomnas av den kinesiska massa- och pappersindustrin, som hoppas att certifieringen ska bli ett viktigt steg mot ett internationellt erkännande av landets nationella certifieringssystem.
Kina har för närvarande den högsta beskogningsandelen av alla världens länder. Landets skogsareal har utvidgats från 12 procent för tjugo år sedan till över 20 procent år 2010.
Kina införde en allmän återbeskogningsplikt år 1981. Under de senaste trettio åren har 1,5 miljarder kineser deltagit i skogsplantering. I slutet av 2009 uppgick den återbeskogade arealen till 63 miljoner hektar, den största i sitt slag i hela världen. Enligt den kinesiska skogsadministrationen är cirka 20 procent av Kinas areal återbeskogad.
I dag uppgår Kinas samlade skogsbestånd till sammanlagt 13,2 miljarder kubikmeter. Omfattande renatureningsåtgärder nära Gula Flodens övre lopp och Jangtse-området har lidit svårt av miljöförstöring och erosion. I dag visar områdena de första tecknen till återhämtning. Fram till år 2020 ska Kinas skogsbestånd öka till 14 miljarder kubikmeter.
Med mer än 200 miljoner hektar skog, är Kina ett av världens mest skogrika länder. Den totala produktionen av skogssektorn förväntas uppgå till 2.260 miljarder kinesiska yuan år 2012 och sektorn sysselsätter nära 60 miljoner människor.
Den kinesiska skogsadministrationen har nyligen tecknat ett samarbetsavtal med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Sverige. Kineserna har inspirerats av svenskt familjeskogsbruk och vill ge en halv miljard familjer långtgående brukarrätter. Samarbetsavtalet skrevs under i samband med att det svenska utrikesdepartementets statssekreterare Gunnar Oom och Kinas Vice minister Zhong Shan träffades i Guangzhou i oktober.
LRF Skogsägarna ser detta som ett viktigt erkännande av ett decentraliserat skogsbruk baserat på säkra markbrukarrätter, säger LRF Skogsägarnas ordförande Jan-Olof Thorstensson som ledde den svenska familjeskogsdelegationen under besöket i Kina.
Kinas regering vill ge en halv miljard familjer långtgående brukarrätter. Regeringen hoppas att detta ska uppmuntra till bättre skötsel, mer inkomster till landsbygden och därmed ett uthålligare skogsbruk. Kina fäster stort intresse vid att familjeskogsbruket samordnar rådgivning, skoglig service och leveranser av virke så att virkesvärdet rättvist kommer virkesproducenten till del.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab