Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
25.11.2011 / Landsbygdens Folk
EU enades om sparbudget 2012
EU:s medlemsländer och parlamentet enades senaste fredag om en mycket stram EU-budget för nästa år. Jämfört med 2011 har budgeten höjts med endast 1,8 procent, vilket till och med stannar under inflationsnivån 2,0 procent.
Parterna kunde enas tidigt på lördagsmorgonen efter ett långvarigt manglande. EU-parlamentet och kommissionen hade krävt en höjning på fem procent, men de europeiska regeringarna gick inte med på detta.
Många medlemsländer har redan på grund av skuldkrisen tvingats införa åtstramningar och budgetnedskärningar. Kommission och parlament gav därför efter och stannade för medlemsländernas nedfrysta slutsumma.
Budgeten betecknas som rekordstram, men experter i Bryssel tror inte att neddragningen ska spela en avgörande roll. Alla parter är medvetna om att budgeten plötsligt kan spränga ramarna om det vill sig.
I slutet av den långfristiga planeringsperioden 2007-2013 förfaller betalningarna för många stödprojekt som EU har beviljat redan under tidigare år. Rådet, parlamentet och kommissionen har förberett sig på eventuella höjningar i detta sammanhang.
Detta berör också jordbrukets budget. Ifall nya kriser på marknaden för frukt och grönsaker uppstår, kommer nya anslag att ställas till förfogande via producentorganisationerna, heter det i en bilaga till budgetkompromissen.
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca har i ett brev till ministerrådet krävt att tillräckliga budgetmedel måste reserveras för frukt- och grönsaksproducenterna i budgeten för 2012. EU-parlamentet har föreslagit ytterligare 250 miljoner euro för den krisdrabbade branschen.
Av den totala budgetsumman 129 miljarder euro har 57 miljarder euro avdelats för jordbruket. Av detta belopp reserveras knappt 44 miljarder euro för de direkta jordbruksstöden och marknadsåtgärderna.
EU-institutionerna har nu tid till december att officiellt anta den nya budgeten. Situationen är bättre än hösten 2010, då rådet och parlamentet inte kunde enas om budgetförslaget i tid. Då måste kommissionen lämna in ett kompromissförslag som parlamentet godkände i sista minuten.
Enligt Alain Lamassoure, ordförande för parlamentets budgetutskott, ville alla parter visa att EU-27 också kan fungera under svåra förhållanden. Därigenom kunde man nu enas, fastän det satt hårt åt.
Två tredjedelar av EU-budgeten finansieras via avgifter från medlemsländerna som fastställs utifrån bruttonationalinkomsten i respektive land. Resten är skatter och tullar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab