|
18.11.2011 / Landsbygdens Folk
Jaana Husu-Kallio undrar hur olagliga ägg kommer att stämplas
- Det är EU-kommissionen som måste gripa in, när EU:s hönsdirektiv inte efterföljs, säger generaldirektören för Livsmedelssäkerhetsverket Evira, Jaana Husu-Kallio.
Efter årsskiftet är det inte längre tillåtet att hålla värphöns i oinredda burar inom EU. Det innebär bland annat krav på en större golvyta per höna än nu, vilket ökar kostnaderna för att hålla värphöns.
Man har så gott som sedan millennieskiftet vetat att de nya reglerna träder i kraft i januari i år. I många av EU:s medlemsländer finns det dock ett stort antal producenter som inte har vidtagit några åtgärder för att deras produktion skulle följa det kommande regelverket.
De flesta av dem kommer knappast att göra det heller. Några av de större producentländerna, till exempel Frankrike, Polen och Italien kommer inte att kunna genomföra omställningen i tid. Andra har inte ens informerat kommissionen om läget.
Produktionen blir således olaglig hos många av EU:s äggproducenter efter årsskiftet. Det lär handla om cirka 50 miljoner ägg dagligen.
EU:s kommissionär för hälsa och konsumentpolitik John Dalli har försökt komma fram till en kompromiss om att de olagligt producerade äggen ändå skulle få saluföras som äggpulver, dock bara i de länder där äggen producerats. Ägg för industriändamål måste inte deklareras.
- Frågan är i vilket fall som helst hur man har för avsikt att stämpla de ägg som producerats olagligt, säger generaldirektör Husu-Kallio. För stämplas måste de.
Ägg som kommer till Finland från andra länder ska också ha producerats under sådana former som följer bestämmelserna. Färska ägg kommer inte hit för att säljas till konsumenterna, åtminstone inte i nämnvärda mängder.
- Det problemet kommer att drabba ett stort EU-land som för egen del har infört de kommande reglerna länge före oss andra, sade Jaana Husu-Kallio.
Hon nämnde inte det stora landet, men det torde ganska tydligt vara Tyskland som avses. Det landet kommer sannolikt att drabbas av många olagligt producerade ägg, importerade från exempelvis Polen.
Också till Finland importeras dock ägg för industriändamål samt äggmassa, både som sådan och via förädlade livsmedel. Det är i första hand importören som har ansvaret för att de livsmedel som kommer hit har producerats enligt bestämmelserna.
- Det blir dock mycket svårt att kontrollera, säger Jaana Husu-Kallio.
Lika omöjligt som det blir att förstöra halva äggproduktionen i EU efter årsskiftet är det antagligen att garantera att sådana ägg som producerats olagligt saluförs för industrin bara i de länder där de producerats.
Risken är alltså ganska överhängande för att vi kommer att få äggmassa hit som gjorts på olagligt producerade ägg.
- Det är en sak som EU-kommissionen i brådskande ordning måste få en lösning på, säger Jaana Husu-Kallio.
|
|