Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
28.10.2011 / Landsbygdens Folk
Sockerkvoter splittrar EU-medlemsländer
EU-kommissionens förslag att avveckla sockerkvoterna redan år 2015 tas emot med blandade känslor i medlemsländerna. Omkring hälften av EU-länderna anser att kvotsystemet borde förlängas med minst fem år.
Sockerkvoternas öde diskuterades vid förra veckans rådsmöte i Luxemburg. Redan inför mötet ifrågasatte Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire EU-kommissionens förslag att avlägsna sockerkvoterna genast då systemet löper ut år 2015. Frankrike är Europas, och världens, största producent av sockerbetor.
En fortsatt reglering behövs för att upprätthålla balansen på en marknad som präglas av turbulenta prisvariationer. Kommissionens förslag om sockret är inte acceptabelt, fastslog Le Maire i ett gemensamt pressmeddelande med sin ungerske kollega Sandor Fazekas.
Under diskussionen i Luxemburg framgick att omkring hälften av de 27 EU-länderna vill bevara sockerkvoterna i en eller annan form. Flera ministrar talade för en förlängning, åtminstone fram till år 2020. Bland de länder som vill bibehålla kvoterna efter 2015 noteras Österrike, Tyskland, Frankrike, Ungern, Finland, Slovakien och Litauen.
Finlands jordbruksminister Jari Koskinen konstaterade att avvecklingen av sockerkvoterna år 2015 är problematiskt för Finland. Den nationella försörjningssäkerheten är också en viktig aspekt ur finländsk synpunkt.
Rumänien lanserade ett kompromissförslag som går ut på att EU fortsätter med kvoterna till år 2018. Efter 2015 skulle kvoterna höjas med fem procent per år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab