Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
28.10.2011 / Landsbygdens Folk
Agronomförbundet utsåg Raija och Gustav Rehnberg till Årets påverkare
Sjundeåborna Raija och Gustav Rehnberg är mångsysslare som utvecklar lantbruks- och företagsverksamheten på Gårdskulla gård både modigt och innovativt. I lördags utnämndes de till Årets påverkare av Agronomförbundet.
Traditionellt jordbruk har bedrivits på Gårdskulla gård i 170 års tid. LVM Raija Rehnberg och AFM agronom Gustav Rehnberg har under de senaste åren flyttat tyngdpunkten mot ekologisk odling och direktförsäljning av gårdens produkter till konsumenter.
- Som företagare måste vi följa utvecklingen i samhället och det som konsumenterna är intresserade av, konstaterar Raija Rehnberg. Att närproducerad mat har blivit mera populär är en speciellt positiv sak, eftersom det kan vara en vitamininjektion för hela den finländska landsbygden.
Förutom växtodling och uppfödning av biffkreatur har paret Rehnberg också utvecklat olika mötes- och restaurangtjänster. Dessutom arrangeras på gården olika evenemang som hör samman med den egna produktionen. Gårdens lantbruksmuseum har lockat besökare redan under tjugo års tid och Gårdskulla har blivit ett fönster för det finländska jordbruket för internationella turistgrupper från olika håll av världen.
En sak som är typisk för den Rehnbergska företagsverksamheten är att pröva nytt och samtidigt också våga avstå från något gammalt.
- I vårt fall har det varit en fungerande lösning att förena turism- och mötesverksamhet med direktförsäljning, säger Gustav Rehnberg. Varje gård måste ändå hitta sitt eget framgångsrecept. Det räcker inte bara med att lönsamheten ser bra ut på pappret, det behövs också inspiration och intresse för att utveckla den egna verksamheten.
Agronomförbundet har utsett årets påverkare sedan år 1988. Nu utnämndes för första gången två personer.
- Vi vill lyfta fram företagsamhet och framgångshistorier bland företagare, säger förbundets styrelseordförande Mikael Jern. I familjeföretaget är båda makarnas insats mycket viktig och därför hör titeln Årets påverkare likvärdigt till dem båda.
Årets påverkare tillkännagavs i lördags på Agronomförbundets höstfest i Helsingfors. Samtidigt överräcktes ett stipendium på 1.700 euro som donerats av Nordea och Agronomförbundet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab