Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
28.10.2011 / Landsbygdens Folk
Klenvirkesstödet blir åtta euro per kubikmeter
Det omtalade stödet för uttag och flisning av klenvirke kommer att stanna vid 8 euro per kubikmeter. Stödet utbetalas för maximalt 40 kubikmeter per hektar. I och med det beslutet - en kompromiss som statsmakten gjort upp med skogsägarna och skogsindustrin - har Skogsindustrins förening dragit tillbaka sin begäran av EU-kommissionen från i våras om en utvärdering av stödet till klenvirke.
Enligt tidigare överenskommelser, som skogsindustrin då ställde sig utanför, skulle stödet ha blivit 10 euro per kubikmeter för högst 45 kubikmeter per hektar. De här siffrorna ingick även som exempel i motiveringarna till lagförslaget från i fjol. Skogsindustrin har tidigare krävt att man skulle få stöd för högst 30 kubikmeter per hektar, medan skogsägarnas krav var 70 kubikmeter.
Lagen, som riksdagen hann godkänna i fjol, har lämnats till EU-kommissionen för notifiering och som det ser ut nu hinner den inte träda i kraft förrän vid årsskiftet, trots att skogsindustrin nu tar tillbaka sin begäran. Industrin lär i övrigt ha ett förbehåll om att begäran förblir i kraft ifall det visar sig att myndigheterna ändå inte går med på den nyss överenskomna ändringen.
- Vi hoppas att behandlingen i kommissionen underlättas av att skogsindustrin har dragit tillbaka sin begäran, men vi kan inte säga med säkerhet att så sker, säger överdirektör Juha Ojala vid jord- och skogsbruksministeriets skogsavdelning.
- Motiveringen för att gå med i den här kompromissen är att vi ska kunna sköta en så stor areal som möjligt, säger Stefan Thölix, som är ordförande för SLC:s skogsutskott och som representerar SLC i MTK:s skogsdirektion.
- Med de här nya gränserna räcker ju stödet till en större areal. Det är viktigare än att optimera stödet per hektar, motiverar Stefan Thölix.
Nästa år skulle det enligt budgetpropositionen finnas sammanlagt 17 miljoner till förfogande. Med ett stöd på 8 euro per kubikmeter skulle det räcka för något på 2,1 miljoner kubikmeter.
Utgår man från gränsen på 40 kubikmeter per hektar, skulle det räcka för att sköta drygt 53.000 hektar. Blir genomsnittet av det stödberättigade uttaget lägre, till exempel 35 kubikmeter per hektar skulle pengarna räcka för cirka 60.000 hektar.
Enligt tidigare siffror i det nationella skogsprogrammet för 2015 är det årliga målet för plantskogsskötsel och vård av ungskog som åtnjuter offentlig finansiering sammanlagt 168.000 hektar.
Enligt uppgifter som kommit till LF:s kännedom så har skogsindustrin också begärt en lägre gräns än nuvarande högst 16 centimeter i diameter på de träd som ska lämnas kvar vid en första gallring till 13 centimeter.
Det är dock möjligt att gränsen sänks i alla fall för att få stödet nästa år att räcka till. Nästa år blir stödet för skogsförbättringar cirka 60 miljoner euro enligt regeringens budgetproposition. Det är en sänkning med 20 miljoner jämfört med i fjol och i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab