Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.10.2011 / Landsbygdens Folk
SLC:s styrelse kräver uppgörelse för jordbruket
Det ekonomiska läget inom jordbruket och de pågående förhandlingarna med statsmakten om den nationella stöduppgörelsen för 2012 var några av de ämnen som diskuterades på SLC:s styrelsemöte i går.
Styrelsen noterade att förutsättningarna för att nå en centraliserad inkomstuppgörelse på arbetsmarknaden verkar goda. Detta är till fördel med tanke på den ekonomiska osäkerhet som råder. Staten medverkar nästa år i inkomstuppgörelsen med 400 miljoner euro.
SLC:s styrelse förutsätter att lantbruket får en egen inkomstuppgörelse. I detta nu är det endast summor med minustecken framför som erbjuds näringen i budgetförslaget för nästa år. Ingredienserna i uppgörelsen kan motsvara dem som finns i den centraliserade uppgörelsen. Det innebär både medel och kvalitativa förbättringar, till exempel gällande hälsovård, trivsel i arbetet och möjligheter för fortbildning.
Styrelsen anser vidare att jordbrukets inkomstavtal kan behandlas i anslutning till förhandlingarna mellan producentorganisationerna och statsmakten om det nationella stödpaketet för nästa år. De borde slutföras inom november och tidsmässigt går det bra ihop med den centraliserade inkomstuppgörelsen som borde vara klar senast 24 november.
Styrelsen diskuterade hur beredningen av det nationella stödpaketet för 2012 har framskridit. Med beaktande av de fakta som nu är bekanta, speciellt budgetförslaget för nästa år och ett kraftigt sjunkande 141-stöd, ser styrelsen stora svårigheter med att uppnå en överenskommelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab