Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.10.2011 / Landsbygdens Folk
Asiens betydelse ökar för EU:s köttexport
EU-länderna har fram till juli detta år exporterat sammanlagt 1,76 miljoner ton griskött till länder utanför EU. Det motsvarar en ökning med en femtedel, jämfört med samma period i fjol.
Nästan lika stark var tillväxten inom exporten av fågelkött. Under det första halvåret 2012 exporterade EU-länderna 18 procent mer fågelkött, jämfört med motsvarande månader år 2010. Trenden ser ut att hålla i sig, uppger EU-kommissionen.
Under fjolåret exporterade de 27 medlemsländerna 2,69 miljoner ton griskött och drygt 1,26 miljoner ton fågelkött. Kommissionen räknar med en fortsatt rekordartad export.
Den viktigaste importören av EU-kött är Ryssland. Under det första halvåret 2011 ökade Rysslands köttimport från EU med sju procent.
Marknaderna i Sydostasien fortsätter också att fråga efter kött och EU:s slaktkoncerner har gjort goda affärer med framför allt folkrepubliken Kina. Exporten av griskött till Hongkong och Kina ökade med 26 respektive 77 procent under januari till juli 2011.
EU:s exportörer kunde dra nytta av de snabbt stigande priserna på griskött i Kina, där de inhemska grisproducenterna har tvingats dra ner sin produktion på grund av höga foderpriser. Kina har därtill haft problem med flera sjukdomsepidemier, som har drabbat grishållningen.
Också Sydkorea har brist på griskött efter ett utbrott av mul- och klövsjuka. Regeringen i Seoul har därför lättat på bestämmelserna för importerat griskött.
Detta syns också i statistiken. EU:s skeppningar av griskött till Sydkorea har detta år ökat med 113 procent, till 125.900 ton. Japans import av griskött från EU har hittills hållit sig på fjolårsnivå, trots katastrofen i Fukushima.
Befolkningen i Filippinerna har också fått smak på europeiskt griskött. Exporten till Filippinerna ökade med 13 procent under det första halvåret 2011.
I Europa avancerade Vitryssland till näststörsta kund efter Ryssland. Landets import av griskött från EU har i år ökat med 91 procent. Ukraina minskade däremot sin import av griskött från EU med 28 procent.
EU importerar också griskött men mängderna är mycket små. Under fjolårets första sex månader minskade EU-importen med 28 procent till cirka 21.200 ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab