Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.10.2011 / Landsbygdens Folk
Kommissionens CAP-förslag får ros och ris av parlamentet
EU-parlamentet välkomnar flera element i EU-kommissionens förslag till CAP efter 2013. Men förslaget får också kritik. Den obligatoriska trädan och risk för mer byråkrati faller inte parlamentet i smaken.
Parlamentets tidigare CAP-rapportör, den tyske moderata politikern Albert Deß, hänvisar till parlamentets medbeslutanderätt. Han betonar att parlamentet kämpar för en stark jordbrukspolitik som tryggar EU:s matproduktion.
Deß hänvisar till att Europas jordbrukare i dag måste fylla betydligt fler funktioner än tidigare. Jordbrukarna måste trygga livsmedelsförsörjningen för en växande världsbefolkning och samtidigt skydda klimat och miljö. Därutöver måste de europeiska jordbrukarna uppfylla de strängaste reglerna för livsmedelssäkerhet, djurvälfärd och miljöskydd. Den nya jordbrukspolitiken måste garantera att jordbrukarna också framdeles kan utföra dessa uppgifter.
Enligt Deß kommer de moderata parlamentarikerna inte att stöda regler som ökar byråkratin inom jordbrukspolitiken. Bland annat borde tvärvillkoren förenklas. CAP måste dessutom blir mer flexibel mot bakgrunden av de varierande betingelserna för jordbruk i Europa. Lika regler kan inte gälla för alla. Obligatorisk träda kan inte försvaras i en situation då efterfrågan på livsmedel ökar i hela världen, anser Deß.
Den portugisiske socialdemokraten Luis Manuel Capoulas Santos anser att EU-parlamentet till väsentliga delar förefaller att samtycka till CAP-förslaget. Enligt hans uppskattning stöder majoriteten en koppling mellan direkta stöd och miljöförpliktelser. Capoulas Santos, som också är en av CAP-rapportörerna i jordbruksutskottet, försvarar stödtaket för stora gårdar och betecknar kommissionens förslag som en god bas för fortsatta förhandlingar.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner räknar med långvariga och svåra CAP-förhandlingar mellan kommissionen och medlemsländerna. Några snabba beslut är inte att vänta. Aigner motiverar detta med att EU inte kan räkna med några konkreta budgetramar förrän år 2013. Först då börjar man se hur mycket pengar jordbruket kan räkna med fram till 2020.
Enligt Aigner vill Tyskland att jordbrukspolitiken särskilt ska prioritera små och mellanstora gårdar. Stödtaket för stora gårdar kommer Tyskland inte att acceptera, fastslår Aigner, som också anser att kommissionens definition av aktiva jordbrukare är olovligt luddig.
Den franske jordbruksministern Bruno Le Maire karaktäriserar CAP-förslaget som en hygglig bas för det fortsatta arbetet. Frankrike stöder en grönare jordbrukspolitik, understryker ministern. Le Maire förutsätter att åtgärderna inom förgröningspolitiken måste vara enkla ur förvaltningssynpunkt. De bör vara okomplicerade för jordbrukarna utan byråkratiska hinder. På den punkten motsvarar CAP-förslaget inte realiteten på gårdarna.
I likhet med sin tyska kollega, konstaterar Le Maire att CAP-förslaget måste beledsagas av en tillräckligt omfattande budgetram för jordbruket. Den föreslagna nedfrysningen av de nuvarande budgetmedlen är ett minimum, understryker den franske ministern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab