Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
21.10.2011 / Landsbygdens Folk
Pälsfarmer höll öppet hus
Vinklade smygbilder och -filmer har gett många en negativ bild av pälsnäringen. För att visa att verkligheten är en annan arrangerade Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund öppet hus på flera farmer i lördags. Intresset för kampanjen var stort.
- Det känns överraskande bra att visa min farm och deltagarna har varit seriösa och ställt många bra frågor. Jag är positivt överraskad, säger Tobias Andersson, pälsfarmare i Oravais.
Han var en av åtta pälsfarmare som höll öppet hus för allmänheten under förra veckoslutet. Under dagen tog han emot två grupper med besökare som bestod av allt från intresserade ortsbor till kritiska personer som djurrättsaktivister.
- Jag förnekar inte att det känns litet som att blotta sig, men jag ser det som en nödvändighet eftersom många öppet kritiserar näringen trots att de aldrig har besökt en farm. Genom den här kampanjen ger vi vanligt folk en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning och inte se en vinklad verklighet som djurrättsaktivister målar upp, säger Andersson.
Han syftar förstås på smygfilmer och -bilder som aktivister publicerat på diverse webbsidor. Material som enligt honom är vinklat och inte ger en rättvis bild av pälsnäringen.
- Jag ser det här som ett sätt att mota Olle i grind. Vi har en sträng myndighets- och egenkontroll som nästan aldrig hittar några brister i produktionen till skillnad från motståndarsidan som tar bild på ett sjukt djur av tusentals.
- Och jag förstår att allmänheten reagerar kraftigt på bilderna, det gör även jag. Det som jag vill visa deltagarna är att det vore ekonomiskt omöjligt att bedriva pälsnäring om djuren mår och dåligt och är sjuka. Den här dagen har de fått se att bilderna inte motsvarar verkligheten, förklarar han.
Ett tjugotal personer hade anmält sig till de två besöken på hans farm. En av dem var Anne Nieminen som representerar föreningen Djurens rätt (Oikeutta Eläimille). Hon hade kommit ända från Åbo och ställde många frågor till Andersson.
- Jag fick en hel del svar och mina frågor och det är en bra idé att pälsnäringen öppnar sig så att folk får en möjlighet att se vad de gör. Men grundproblemet försvinner inte i och med det här och det är att burarna är för små.
- De mår inte bra i burarna, säger Nieminen.
Det här var första gången som hon nästan helt fritt fick gå omkring och fotografera på en pälsfarm - något hon utnyttjade till fullo.
- Jag har varit på farmer tidigare, men det här är första gången som jag kan ta bilder utan att bli stoppad. Jag är också här för att bevaka vad de säger till andra besökare som inte vet vad näringen går ut på, berättar hon.
Andersson understryker att syftet med öppet hus-kampanjen inte är att omvända någon. Speciellt inte kritiska djurrättsaktivister som redan har en stark övertygelse.
- Det som jag hoppas är att vanligt folk, som hyser tvivel mot näringen, har öppnat ögonen genom att de själva har fått se produktionen på plats. Jag vill också visa att vi pälsfarmare är öppna människor som respekterar andras åsikter, men som vill att åsikter baseras på fakta och inte på propaganda.
Kampanjen, som på landsnivå lockade hundratals deltagare, är ett led i att pälsnäringen ska bli mera transparent. Ett annat viktigt syfte är visa att producenterna stolt kan visa upp sin produktion och att de inte har någonting att dölja.
- Intresset har varit oerhört stort och platserna fylldes snabbt även i Helsingfors och andra delar av landet. Responsen har också varit positiv och även motståndarna har välkomnat kampanjen, säger Max Arhippainen, samhällsrelationsdirektör vid Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund.
Arhippainen planerar också att öppna en dialog om gemensamma kampanjer med andra producentförbund.
- Det kan bli aktuellt med liknande kampanjer i framtiden och jag skulle gärna diskutera med andra primärproducenter om det finns ett intresse av att göra något liknande tillsammans. Hela primärproduktionen skulle må bra av att visa upp sig, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab