Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
14.10.2011 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarna protesterade mot orättvisor i budgetförslaget
Under slagordet "Beskär inte jordbruket" samlades jordbrukare och skogsägare i onsdags framför riksdagshuset i protest mot regeringens föreslagna budgetnedskärningar och åtstramningen av beskattningen inom jord- och skogsbruket.
Producenterna från SLC och MTK vädjade till riksdagsgrupperna att förkasta de nedskärningar som riktas mot jord- och skogsbruket.
- Regeringens budgetförslag 2012 innehåller omfattande beskärningar samt förhöjda skatter och avgifter för matkedjans olika områden såsom råvaruproduktionen, landsbygdsföretagande och tillväxten inom skogssektorn, sade SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix som läste upp producenternas vädjan på svenska.
- Vi producenter, landsbygdsföretagare och skogsägare från Finlands alla regioner varken förstår eller godkänner regeringens nedskärningar. De drar tillsammans med åtstramningen av beskattningen undan mattan för regeringsprogrammets mål och förväntningar gällande näringens framtid.
Enligt vädjan slår budgetnedskärningarna hårdast mot de unga landsbygdsföretagare som nyligen har investerat i den egna gårdens verksamhet. Dessutom äventyrar de sysselsättningen inom livsmedelsindustrin och skogssektorn.
- Vidare försvåras Finlands möjlighet att erhålla tillräcklig finansiering från Europeiska unionen under den kommande finansieringsperioden.
Enligt vädjan kan man emellertid varken idka eller utveckla näringen utan pengar.
- Vi vädjar till riksdagsgruppernas representanter att ni vid riksdagens budgetförhandlingar tar de här faktorerna i beaktande och inte förverkligar de nedskärningar som riktas till jord- och skogsbruket eller till landsbygden. Därtill vädjar vi särskilt till riksdagsledamöterna om att avstå från de planerade nedskärningarna av studieplatser inom naturbruk.
I vädjan hänvisade de SLC- och MTK-anslutna jordbrukarna vidare till att bönderna under EU-medlemskapet genom hårt arbete och investeringar har förbättrat det finländska jordbrukets produktivitet och skött om åkrarnas tillstånd, miljö och djurens välfärd.
- Tiotusentals unga jordbrukare har förbundit sig till att producera kvalitativa råvaror för vår livsmedelsindustri och säker mat för den finländska konsumenten. De låga marknadsinkomsterna, den svaga lönsamheten och minskad företagarinkomst gnager dock på näringens framtidstro.
Demonstranterna påminde också om att de finländska skogsägarna har tagit hand om sina skogar, vilket resulterat i en god tillväxt.
- Skogens alla möjligheter har ännu inte utnyttjats och skogsägarna tror på framtiden. I skogarna växer tillräckligt med hållbart producerad råvara för industrin, biomassa till förnybar energi samt kvalitativt virke för byggande. Beskärningarna i anslagen för skogsvårdsåtgärder och en minskning av anslag för uttag av skogsenergi, leder till att regeringsprogrammets målsättningar för utnyttjande av skogstillgångarna och bioenergi blir omöjliga att uppnå.
Riksdagsledamoten Mats Nylund, som tog emot producenternas vädjan å Svenska riksdagsgruppens vägnar framhöll att han är väl medveten om att regeringens budgetförslag drabbar landsbygden och dess näringar hårt.
- Men i regeringsprogrammet sägs också att jordbruket ska bli lönsammare på marknadens villkor. Det här är inget tomt prat utan regeringen har faktiskt seriösa avsikter att stärka jordbrukets position på marknaden, sade han.
I regeringsprogrammet heter det bland annat att jordbrukets produkter ska nå handeln och distributionen främjas. Vidare heter det att handelns och industrins starka roll ska utvärderas.
Enligt regeringsprogrammet ska regeringen dessutom utreda jordbruksföretagarnas produktionskostnader, bland annat foder och gödsel.
- Riksdagsledamöterna lovade ju mer eller mindre att vi ska kunna leva på jordbruket, så vi får väl hoppas på att de håller sina löften, säger spannmålsodlaren Erik Oljemark i Svartbäck, Borgå. Speciellt viktigt tycker jag det är att trygga förutsättningarna för de unga jordbrukarna som ska ta över.
På frågan om han tror att riksdagen ändrar i regeringens budgetförslag, svarar Erik Oljemark:
- Nu är man ju skeptisk, men jag hoppas att nedskärningarna minskas. Vi måste ha någon form av säkerhet att stå på, man ser ju hur svårt det är att påverka priserna åtminstone ännu i dag.
Henry Wikholm från Kullo skarvar i med att påminna om att jordbrukarna drabbas dubbelt:
- Våra anslag beskärs hårt, men samtidigt så drabbas vi ju också av alla de allmänna nedskärningarna, säger han. Riksdagsmännen säger att de gör sitt bästa, men mitt svar är att det räcker inte. De måste göra mer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab