|
14.10.2011 / Landsbygdens Folk
Produktionsbundet stöd bland de positiva delarna i kommissionens förslag
- Det positiva i förslaget är att medlemsländerna får hålla kvar en del av stödet som produktionsbundet också i fortsättningen, säger SLC-ordföranden Holger Falck om kommissionens förslag till nya stödformer i den gemensamma jordbrukspolitiken från ingången av år 2014. Detta efter att kommissionens representanter informerat om förslaget i Helsingfors i onsdags.
- Som förslaget ser ut i dag går den övre gränsen vid 10 procent, men det finns en nationell enighet i vårt land om att jobba för en fortsatt särställning på den punkten också framöver. Vi får ju betala ut 10 procent som produktionsbundet stöd redan i dag, vilket vi också gör, men nu när de andra ländernas andelar höjs borde vi också få en högre andel. För att upprätthålla produktionsmotivationen i vårt nordliga jordbruk är det viktigt att vi får hålla så mycket bundet stöd som möjligt.
En annan positiv sak i kommissionens förslag är enligt Holger Falck de element som går ut på att stärka jordbrukarens ställning i livsmedelskedjan.
- Det gäller förstås att få nödvändig lagstiftning i kraft på det nationella planet, säger SLC-ordföranden. Vi försökte ju uppnå förbättringar i den här frågan redan under förra regeringen, men utan framgång. Kommissionens ställningstagande verkar i alla fall i den riktningen och vi kan väl utgå ifrån att vi ska anpassa vår nationella lagstiftning till EU:s regelverk.
Bland de negativa sidorna ser Holger Falck bland annat byråkratin:
- Trots EU-kommissionens avsikter ser byråkratin inte ut att minska med det här förslaget, tvärtom, säger han. Dessutom finns det en risk för att det gröna elementet i gårdsstödet ställer till med problem för vårt miljöstöd. Det gäller närmast det att man inte kan lyfta miljöstöd för åtgärder som torde bli obligatoriska i kommande gårdsstödet.
- Om kommissionens förslag att sockerkvoterna slopas efter odlingssäsongen 2015 förverkligas blir det ett allvarligt hot mot vår inhemska sockerbetsodling, anser Holger Falck.
Han är illa rädd för att länderna som vill hålla kvar sockerkvoterna är i minoritet inom unionen.
- Vilken åsikt EU-parlamentet, som har medbestämmanderätt, kommer att ha i denna fråga som till andra detaljer i reformen får det närmaste dryga året utvisa.
|
|