Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
14.10.2011 / Landsbygdens Folk
Grisarna mår bra i Finland
Finländska grisar mår bättre än genomsnittet i Europa, framgår det av Welfare Quality-undersökningen som genomfördes i Europa. Ett diplom har nu delats ut till 120 finländska svingårdar för deras medverkan i undersökningen som pågick från november 2010-juni 2011.
- Welfare Quality-undersökningen är EU-finansierad och är den bästa metoden som finns just nu för att mäta grisars välmående, berättade Camilla Munsterhjelm som var koordinator för projektet.
Welfare Quality-undersökningen koncentrerar sig helt på hur djuren mår, och beaktar inte omgivningen.
- Inga poäng ges för användning av strö till exempel, utan undersökningen ger en helhetsbild av nivån av välmående bland gårdens grisar. Enstaka problemdjur inverkar inte heller på resultatet, utan det är först om de avvikande djuren är många som det börjar synas i statistiken.
I Finland utfördes undersökningen på 124 gårdar, vilket utgör 7 procent av Finlands svingårdar, men 14 procent av svinen eftersom gårdarna var stora. Det slutliga resultatet för Finlands del baserade sig på 62 slumpmässigt utvalda gårdar och deras genomsnitt.
- Av gårdarna fick 44 procent det högsta betyget "utmärkt", och 56 procent betyget "god". Ingen gård fick det lägsta vitsordet "godtagbar".
Medeltalet för 100 slumpmässigt utvalda svingårdar i Spanien, Frankrike och Storbritannien var följande: Ingen gård fick "utmärkt", 41 procent fick vitsordet "god", och 59 procent "godtagbar". Resultaten var något sämre för gårdar med suggor.
Camilla Munsterhjelm hade flera tolkningar till varför finländska grisar i genomsnitt klarade sig så bra, men påpekade att tolkningarna inte var officiella.
- I Finland har alla stora producenter ett kontrakt med en uppköpare, vilket inte är fallet i resten av Europa. Här finns ingen marknad för grisar som uppfötts på mindre än 0,8 kvadratmeter, medan det i andra länder rör sig om 0,6 kvadratmeter gallergolv per gris.
Munsterhjelm påpekade också att finländska uppfödare flitigt använder sig av strö och stimulansåtgärder. Dessutom satsas det gällande sjukdomar på förebyggande åtgärder istället för förebyggande medicinering. I Finland förekommer inte heller klippning av svansar.
- Däremot kan resultatet vara lite missvisande, eftersom de gårdar som har problem säkert inte ville delta i den frivilliga undersökningen, underströk Munsterhjelm. Vi hade nog hoppats på en lite högre deltagarprocent, men med alla undersökningar som annars också görs på svingårdarna förstår jag att alla inte ville ställa upp.
I framtiden förväntas Quality Welfare-mätningen kunna hjälpa konsumenter att se vilket förhållande grisarna har vuxit upp i, vilket i det här fallet skulle vara till fördel för inhemska livsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab