Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
14.10.2011 / Landsbygdens Folk
EU överväger att tumma på hönsbursdirektiv
Vid årsskiftet förbjuder EU sina äggproducenter att hålla värphöns i oinredda burar. Men ett stort antal medlemsländer kommer inte att klara omställningen i tid. EU-kommissionen måste snabbt finna en lösning för hanteringen av de ägg som blir olagliga nästa år.
Redan för tolv år sedan antog EU nya regler för äggproduktionen i gemenskapen. Enligt reglerna måste producenterna senast i början av år 2012 övergå till så kallade inredda burar. Trots den långa övergångstiden har en stor del av äggproducenterna försummat att bygga om sina anläggningar. EU-kommissionen uppskattar att 45 procent av EU-producenterna inte kommer att klara de nya reglerna efter nyår.
Enligt kommissionen är det redan klart att Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrike, Polen, Portugal och Rumänien inte har några möjligheter att omsätta burförbudet före årsskiftet. Till yttermera visso har Grekland, Ungern, Italien, Lettland och Spanien inte ens levererat den nödvändiga statistiken till Bryssel.
Situationen irriterar de EU-länder som har skött sig. Man anser att alla medlemsländer för länge sedan borde ha hunnit uppmana sina producenter att byta ut sina anläggningar, i synnerhet mot bakgrunden av den mycket generösa övergångstiden.
Storbritannien hör till de länder där producenterna komplett har investerat i inredda burar. Nu fruktar britterna en flod av billiga importägg från länder som har struntat i EU-reglerna - en skandal, anser britterna som har använt 460 miljoner euro för ombyggnader.
De brittiska äggproducenterna har vänt sig till regeringen med kravet att importen av olagliga ägg från andra EU-länder ska stoppas. Också de österrikiska äggproducenterna kräver ett handelsförbud för ägg från förbjudna burar.
Flera andra EU-länder har anslutit sig. Man fruktar att illegala burägg ska förstöra marknaden och underminera priserna. Därmed skulle ärliga producenter bestraffas för att de har skött sig enligt alla konstens regler.
Den ansvariga kommissionären John Dalli uttryckte nyligen sitt missnöje med situationen. Enligt Dalli är det oacceptabelt att producenter fortfarande håller sina värphöns i gamla batterier. Men Dalli medger samtidigt att situationen inte är alldeles enkel för kommissionen. Enligt Dalli vill kommissionen undvika en lösning där äggen från gamla anläggningar skulle förstöras.
En möjlighet som man tittar på är ett förbud mot att sälja burägg för konsumtion. De olagliga äggen skulle uteslutande få användas inom livsmedelsindustrins processer. Äggen skulle heller inte få exporteras över landgränserna. Men först måste kommissionen utreda om detta är möjligt enligt EU:s regler.
Enligt Dalli står kommissionen orubbligt bakom den fastställda tidsgränsen 2012. Någon tilläggstid är inte möjlig, alla EU-länder har haft tillräckligt lång tid på sig. Kontrollerna kommer också att skärpas.
Å andra sidan varnar Dalli för alltför radikala sanktioner mot länder som bryter mot reglerna. Ekonomin i flera av länderna krisar svårt och kommissionen vill inte göra ont värre. Kommissionens händer är därtill bundna med avseende på kortfristiga bestraffningsaktioner. Medlemsländerna måste själva se till att deras producenter följer reglerna, menar Dalli.
EU-kommissionär Dalli utsattes för häftig kritik då han nyligen redogjorde för problemet inför EU-parlamentet. Parlamentarikerna ansåg att kommissionen har reagerat otillåtet slappt. I flera talturer återkom parlamentarikerna till den långa övergångsfristen.
Parlamentarikerna förmodade att det dröjer minst till år 2014 innan kommissionen hinner anhängiggöra fördragsprocesser mot de motsträviga medlemsländerna. Resultatet är att de berörda producenterna skrattar ut EU.
Många parlamentariker var eniga om att EU bestraffar de gårdar som håller sig till reglerna, eftersom deras produktionskostnader har stigit med 8-13 procent. Parlamentarikerna krävde också handelsförbud mellan medlemsländerna. Dalli har för avsikt att ta upp frågan till diskussion vid nästa ministermöte.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab