Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
12.10.2011 / SLC
Jordbrukarna och skogsägarna vädjade 12.10 till riksdagsgrupperna
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Fritt för publicering 12.10.2011 kl. 9.30

Jordbrukarna och skogsägarna vädjade 12.10 till riksdagsgrupperna

Mat, förnybar energi och virke är tre sektorer inom den gröna tillväxten i världen – den finländska tillväxten skall inte förhindras genom budgetnedskärningar.

Jordbrukare och skogsägare från samtliga regioner samlades  onsdagen den 12.10 framför riksdagshuset i protest mot de föreslagna budgetnedskärningarna och åtstramningen av beskattningen inom jord- och skogsbruket. Producenterna från SLC och MTK vädjade till riksdagsgrupperna att avvisa de nedskärningar som riktas till jord- och skogsbruket.

De finländska bönderna har under EU-medlemskapet genom hårt arbete och investeringar förbättrat det finländska jordbrukets produktivitet och skött om åkrarnas tillstånd, miljö och djurens välfärd.  Tiotusentals unga jordbrukare har förbundit sig till att producera kvalitativa råvaror för vår livsmedelsindustri och säker mat för den finländska konsumenten. De låga marknadsinkomsterna, den svaga lönsamheten och minskad företagarinkomst gnager dock på näringens framtidstro.

De finländska skogsägarna har energiskt tagit hand om sina skogar, vilket resulterat i en god tillväxt. Skogens alla möjligheter har ännu inte utnyttjats och skogsägarna tror på framtiden . I skogarna växer tillräckligt med hållbart producerad råvara för industrin, biomassa till förnybar energi samt kvalitativt virke för byggande. Beskärningen som riktas till anslagen för skogsvårdsåtgärder  och en minskning av anslag för uttag av skogsenergi, leder till att regeringsprogrammets målsättningar för utnyttjande av skogstillgångarna och bioenergi blir omöjliga att uppnå.

Regeringens budgetförslag 2012 innehåller omfattande beskärningar samt förhöjda skatter och avgifter för matkedjans olika områden såsom råvaruproduktionen, landsbygdsföretagande och tillväxten inom skogssektorn. Vi producenter, landsbygdsföretagare och skogsägare från Finlands alla regioner varken förstår eller godkänner regeringens förslag till nedskärningar.

De föreslagna nedskärningarna tillsammans med  åtstramningen av beskattningen, drar undan mattan för de mål och förväntningar som fastställdes i regeringsprogrammet gällande näringens framtid.  Budgetnedskärningarna slår hårdast mot de unga landsbygdsföretagare som nyligen har investerat i den egna gårdens verksamhet.  Nedskärningarna äventyrar även sysselsättningen inom livsmedelsindustrin och skogssektorn. Vidare försvåras Finlands möjlighet till att erhålla tillräcklig finansiering av Europeiska unionen under den kommande finansieringsperioden.

Vi, representanter för regionerna och landsbygden, är redo, villiga och kunniga i att tillsammans förverkliga en grön hållbar tillväxt för Finland.

Läs vädjan i sin helhet på www.slc.fi.

Tilläggsinformation:
SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix, tel. 050 552 5392
SLC:s styrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
Fullmäktigeordförande Aarno Puttonen, MTK, tel. 0500 843 855
Ordförande Juha Marttila, MTK, tel.050 341  3167


Bilaga 1. Riksdagsgruppernas representanter som mottog producenternas vädjan
  • Jari Leppä, centerns riksdagsgrupp
  • Thomas Blomqvist, svenska riksdagsgruppen
  • Satu Haapanen, gröna riksdagsgruppen
  • Lenita  Toivakka, samlingspartiets riksdagsgrupp
  • Jari Myllykoski, vänstergruppens riksdagsgrupp
  • Arto Satonen,  samlingspartiets riksdagsgrupp
  • Martti Mölsä, sannfinländarnas riksdagsgrupp
  • Kari  Rajamäki , socialdemokratiska riksdagsgruppen
  • Peter Östman, kristdemokratiska riksdagsgruppen

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab