Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2011 / Landsbygdens Folk
Budgetpropositionen en kalldusch för producenterna
SLC är bestört över innehållet i nästa års budgetförslag. Statsminister Jyrki Katainens (Saml) regering kommer inte att nå upp till sina målsättningar i regeringsprogrammet för landsbygdsnäringarna med den budget som föreslås.
Enligt budgetförslaget beskärs jord- och skogsbruksministeriets budget för år 2012 med 90 miljoner euro. Det betyder att regeringsprogrammets beskärning på 110 miljoner euro till största delen verkställs redan under första året.
- SLC har redan tidigare uttalat sig kritiskt, säger centralförbundets verksamhetsledare Jonas Laxåback. En stor del av beskärningen riktas till inkomststödsidan och med tanke på lönsamheten är det inte det lättaste och riktigaste att verkställa i en dylik situation.
Nästa års budgetförslag, som även ligger till grund för kommande år, kommer inte att föra fram livsmedelsproduktionen till att bli den framtidsbransch som regeringen utlovat om inga förändringar görs.
Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (Saml) har tidigare uttalat sig tydligt i både press och direkta kontakter till producenterna att de beskärningar som finns inskrivna i regeringsprogrammet ska åtgärdas under regeringsperioden.
- Men nu verkar det som om de verkställs redan under det första året, vilket blir en kalldusch för producenterna, säger Laxåback. Vi trodde att ministern hade påverkningsmöjligheter och vilja att argumentera samt lyfta fram lönsamhetssituationen i näringen.
- Ett annat argument är att reformen av EU:s jordbrukspolitik som blir klar under år 2013 har betydelse för framtiden, fortsätter han. Beskärningen hade kunnat komma i ett senare skede då saker och ting är mer klara och lönsamheten eventuellt bättre.
En stor del av de 90 miljoner som föreslås beskäras riktas till skogssektorn där anslaget sänks med cirka 20 procent.
- Det betyder att skogsförbättringsåtgärderna - det vill säga anslaget för hållbart skogsbruk - får ta en stor smäll, konstaterar Laxåback. Gällande virkesanvändningen finns det enligt nationella skogsprogrammet en målsättning för våra skogar som vi inom SLC anser blir svår att uppnå med 16 miljoner mindre i anslag.
Även de nationella inkomststöden kommer att sänkas med cirka 15 miljoner euro och från miljöstödsidans anslag ska 10 miljoner euro dras bort.
- Vi har känt till vissa förändringar i avträdelsesystemet där bland annat arrendemöjligheten fallit bort, säger Laxåback. De sista 30 miljonerna som sparas in tas från den årliga budgetöverföringen som gjorts till gårdsbrukets utvecklingsfond.
Vidare föreslår regeringen att bränsleaccisåterbäringen inte längre omfattar koldioxidskatteandelen. Ifrågavarande återbäring försämras och det betyder att jordbrukarna får högre produktionskostnader om cirka 20 miljoner euro. Detta kommer kanske i kraft för den bränsle som används nästa år.
- Från SLC:s sida tycker vi att även denna förändring kunde skjutas fram ett antal år, kommenterar Laxåback. Enligt vår uppfattning tar regeringen i bruk en politisk åtgärd som den ännu inte är tvungen till i och med att reformen av EU:s energiskattedirektiv - där bland annat koldioxidbeskattningen nämns - ännu är under beredning.
I regeringsprogrammet betonas även bioenergiproduktionens betydelse. Framför allt vad det gäller att nå upp till de energipolitiska målsättningarna för år 2020 då 38 procent av landets energiproduktion ska vara bioenergibaserat. Enligt målsättningarna ska skogssektorn stå för en betydande del av höjningen från nuvarande 28 procent.
Den beskärning som riktas till anslagen för skogsvårdsåtgärder på cirka 16 miljoner euro och en minskning av anslagen för uttag av skogsenergi leder till att de satta målsättningarna för utnyttjande av skogstillgångar och bioenergi blir omöjliga att uppnå.
- Om man ser till regeringsprogrammet har man satt som mål att livsmedelsproduktionen ska vara en framtidsbransch, säger Laxåback. Produktiviteten ska hållas på hög nivå, man värnar om familjejordbruk och man uttalar sig om lönsamhet. Detta är betydelsefulla målsättningar som inte kan verkställas med den budget som nu presenteras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab