Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2011 / Landsbygdens Folk
Lantbruksinkomsten sjunker rejält enligt PTT
Senaste vecka publicerade Pellervo ekonomiska forskning, PTT, en för lantbruket mindre munter prognos som visar att priset på insatser påverkar lantbrukets inkomstutveckling.
Priset på insatser har stigit kraftigt under det gångna året. Mest har kostnaderna stigit på grund av priset på energi, men eftersom efterfrågan på mineralgödsel varit stark har även detta drivit upp priset. Priset på foder som är den centrala kostnaden i husdjursproduktion har stigit, men nästa år väntas förhöjningen av insatspriser avta.
I år drar det höga insatspriset ner lantbruksinkomsten med 17,4 procent. Nästa år stannar lantbruksinkomsten ungefär på årets nivå.
Osäkerheten på marknaden för lantbruksprodukter har avtagit och världsproduktionen av brödsäd täcker den ökande konsumtionen. Produktionen medför dock inte större lager, vilket gör att priset på vete förblir rätt stabilt.
Nästa år kommer sådden att öka på grund av de rätt höga priserna. Konsumtionen antas däremot avta på grund av det allmänna ekonomiska läget och därför kommer priset att sjunka en aning nästa höst.
Årets veteskörd var rekordstor i vårt land och överskrider det inhemska behovet. Priset på brödsäd sjunker till en lägre en lägre nivå än förra vintern, men priserna blir ändå på en rätt hög nivå. Däremot kommer lagernivån att dra ner priserna till nästa höst.
Kornskörden motsvarar ungefär den inhemska konsumtionen. Foderkorn finns dock i lager och även fodervete finns tillgängligt. Kornpriset sjunker något under vårens nivå på hösten, men priset förblir rätt stabilt och på en hög nivå.
Havreskörden överskrider den inhemska konsumtionen och lagernivån stiger, trots att exporten drar, och därför sjunker priset något. Nästa års lager, ökande produktion och minskande konsumtion medför att priserna sjunker ytterligare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab