Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2011 / Landsbygdens Folk
Med snökedjor i potatislandet
Med breddningshjul och snökedjor på traktorn drar Stig-Johan Ljungar potatiströskan över ett fält i Jeppo.
- Det har varit besvärligt i höst. Om jag inte hade haft dubbla hjul och kedjor på hjulen skulle det ha blivit problem. Nu har det gått rätt så bra. Men aldrig förr har jag behövt använda mig av den här metoden.
I början av veckan hade Jungar sju hektar kvar av 33 hektar potatis.
- Bara det blir uppehållsväder ska jag nog få bort allt. Går det bra är jag klar i nästa vecka.
Det är ändå senare än normalt. I vanliga fall är all potatis skördad sista veckan i september. I år såg det också ut att börja bra. Sedan kom regnen.
- Jag har nog också som de flesta potatisodlare tvingats ut med schaktbladet för att få bort allt vatten från potatisåkrarna. Det har varit besvärligt. Men det är bara att kämpa på.
Även om Jungar lyckas skörda all potatis tack vare breddningshjul och kedjor på dragtraktorn så är det besvärligt att få bort potatisen från åkern.
- Kärrorna börjar sjunka då marken inte håller. För att få bort potatisen från åkern använder vi därför mindre kärror än normalt. Med tyngre lass finns risk att vi kör fast.
Trots att upptagningsförhållanden är dåliga så är Jungar ändå för egen del nöjd både med kvaliteten och mängden.
- Potatisen är av bra kvalitet. Som tur har den inte tagit skada av vattnet. Den goda kvaliteten beror främst på att vi hade en så bra sommar. Mängdmässigt får vi i år fem ton mera per hektar än normalt.
Men priset är bedrövligt, säger Jungar.
- Nu beror mycket på hur skörden lyckas i Lappfjärdsområdet. Blir det brist i landet kan vi få ett bättre pris, men just nu är det inte bra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab