Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2011 / Landsbygdens Folk
Mjölkkvoterna borde ersättas med avtalsproduktion anser SLC och MTK
SLC:s, MTK:s och mjölkdelegationens gemensamma mjölkutskott föreslår att EU:s system för mjölkkvoter ersätts med avtalsproduktion.
EU har intentioner att förnya sin förordning gällande mjölk innan årets slut, men Finland och de båda producentorganisationerna SLC och MTK motsätter sig att unionens kvotsystem slopas år 2015.
När kvotsystemet slopas kommer den framtida mjölkproduktionen att koncentreras till Centraleuropa och det är något som skulle öka miljöbelastningen.
- Ett avtalssystem som skapas av mjölkförordningen skulle vara en naturlig fortsättning på mjölkkvoten, säger mjölkproducent och tillika riksdagsledamot Mats Nylund.
- Att slopa mjölkkvoten försämrar konkurrenskraften för producenter i regioner med svaga naturliga produktionsförhållanden såsom fallet är i Finland, fortsätter han.
Enligt förbunden förmår mjölkproducenterna inte kompensera sina inkomstförluster och gjorda investeringar i mjölkkvoter genom att ändra på produktionen.
- Produktionsstödet är ett livsvillkor för fortsatt produktion såväl i landets nordliga stödområde som i hela landet och stödet per liter bör hållas på nuvarande nivå, säger Mats Nylund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab