Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2011 / Landsbygdens Folk
Koskinen tror på 141-lösning för svin och fjäderfä
- Jag är alltid optimist, sade jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) på en träff för journalister i onsdags. Han syftade på möjligheterna för Finland att få ut någon form av stöd till svin och fjäderfä i söder efter att den nuvarande perioden för 141-stödet gått ut.
- Jag tror på en lösning, bland annat för att problemen är de samma som hittills. Därför är stödet befogat. Jag har duktiga tjänstemän som kan förhandla med EU-kommissionen. Förhandlingarna blir i alla fall inte lätta.
Ministern påminde vidare om att stöden alltid har stannat på en lägre nivå efter tidigare förhandlingar. Nämnas kan att enligt det nuvarande avtalet blir utbetalningssumman för svin och fjäderfä 16 miljoner euro under 2013, alltså det sista året stödet är i kraft. Detta i fall man inte lyckats förhandla sig fram till en förbättring under tiden.
I övrigt ansåg ministern att det är för tidigt att spekulera om hur en lösning på 141-stödet från och med 2014 kommer att se ut.
Jari Koskinen försvarade vidare regeringens budgetförslag för nästa år.
- När det exempelvis gäller det nationella stödet till jordbruket måste man jämföra med den tidigare regeringens budgetramar från mars.
Enligt dem skulle stödsumman sänkas med 25 miljoner euro jämfört med ramen 2010 "till följd av stödbeslut från EU". I sin budgetproposition har regeringen sänkt det nationella stödet med 15,1 miljoner euro jämfört med i år.
I budgetpropositionen har regeringen också sänkt medlen för skogsförbättring, trots att målsättningarna är på samma nivå som hittills. Dessutom skattebeläggs stödet för skogsförbättringar. Till det hade Koskinen inte annat att säga än att man måste spara någonstans och att skogsförbättringspengarna kom på beskärningslistan.
När det gäller stöd för skogsförbättringar i framtiden var han inne på att spelreglerna eller stödprinciperna kanske ändras.
Under träffen berättade lagstiftningsrådet Anne Hakonen vid jord- och skogsbruksministeriet att EU:s lagstiftning om information till konsumenterna om livsmedel förnyas. Parlamentets och rådets förordning godkändes i rådet senaste torsdag.
Förordningen träder i kraft under hösten, men med övergångstider på 3 år för obligatorisk information om livsmedel och 5 år för märkning av näringsvärde.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab