Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2011 / Landsbygdens Folk
Flertalet EU-invånare välkomnar CAP-reformen
En knapp majoritet av EU-befolkningen förespråkar en reform av jordbrukspolitiken enligt kommissionens planer, men meningarna går på vissa punkter starkt isär. Det framgår av en färsk Eurobarometer-studie.
Enligt studien förespråkar nästan hälften av de tillfrågade personerna (47 %) en övre gräns för gårdsstöd till stora gårdar. Endast 28 procent anser att idén är dålig.
Cirka 44 procent av de tillfrågade anser att obligatoriska miljöåtgärder bör kopplas till gårdsstöden i hela EU. En tredjedel anser att det räcker om miljöåtgärderna inskränks till vissa särskilt fastställda delar av EU.
Det är framför allt befolkningen i de nordiska länderna och Cypern som förespråkar ett tak för höga gårdsstöd. I Cypern anser 70 procent att stödtaket är en positiv åtgärd. I Danmark förespråkas detta av 66 procent av de tillfrågade och 63 procent av finländarna.
Det största motståndet mot stödtaket återfinns på Malta (45 %) och i Belgien (41 %). Neutralt ställer sig befolkningen i Storbritannien och Italien, medan invånarna i Spanien, Irland, Rumänien, Bulgarien och Litauen har svårt att ta ställning.
Obligatoriska miljöåtgärder som ett villkor för gårdsstöden i hela EU stöds i första hand av Danmark (69 %), Cypern (65 %) och Sverige (60 %). Frankrike och Luxemburg går också på kommissionens linje.
I Finland anser 47 procent att de obligatoriska miljöåtgärderna bör gälla i hela EU. Men en lika stor del av finländarna anser att det räcker om miljöstödet kopplas till gårdsstödet i bestämda regioner som fastställs från fall till fall.
Kopplingen till gårdsstödet avvisas starkast av invånarna i Grekland, Ungern och Bulgarien. Om man räknar genomsnittet för hela EU, godtar endast 10 procent av befolkningen att gårdsstöden ska utbetalas utan några som helst miljövillkor.
Opinionsundersökningen visar att en överväldigande del av européerna önskar sig närmat. Nio av tio tillfrågade anser att marknadsföringen av lokala produkter borde stödas av samhället. I Finland var motsvarande andel 97 procent.
En majoritet (62 %) av EU:s befolkning anser att namnen på stödmottagarna borde offentliggöras. De offentliga stödlistorna har det största understödet i Slovakien (87 %), Tjeckien (74 %), Grekland (71 %) och Storbritannien (71 %).
Positivt inställda till offentligheten är också svenskarna (67 %), finländarna (64 %) och danskarna (58 %). Mest negativa är österrikarna (45 %) och irländarna (48 %).
En majoritet av EU-befolkningen anser att små jordbruk borde gynnas av jordbrukspolitiken, eftersom de är viktiga för landsbygden.
Eurobarometer lät de tillfrågade välja mellan tre argument för stödet till småbruken - småbrukens betydelse för det sociala livet på landet, deras betydelse för jordbruket och en nödvändig modernisering av småbruken.
Samtliga argument visade sig väga nästan lika tungt på EU-nivå. Alla tre motiveringarna får godkänt av EU-medborgarna med ungefär en tredjedel för varje alternativ.
På den punkten skiljer sig de finländska svaren något - i Finland ansåg hela 60 procent att småbruken bör stödas så att de kan moderniseras och upprätthålla sin konkurrenskraft. På EU-nivå valde endast 38 procent av de tillfrågade detta argument.
EU:s agrarkommissionär Dacian Cioloș välkomnade resultaten, som publicerades senaste fredag. Enligt Cioloș bekräftar studien att kopplingen av gröna komponenter till gårdsstöden har ett vidsträckt stöd bland EU-befolkningen.
- Svaren bekräftar också min tes att CAP inte endast engagerar jordbrukare - jordbrukspolitiken engagerar alla befolkningsskikt, påpekade Cioloș.
EU-kommissionen lägger i dessa dagar sista handen vid sitt officiella reformförslag. Reformen presenteras nästa onsdag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab