Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.10.2011 / SLC
Budgetförslaget 2012 äventyrar lantbruket som framtidsbransch
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

PRESSMEDDELANDE
5.10.2011
Fritt för publicering

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund är bestört över innehållet i budgetförslaget 2012. Statsminister Katainens regering kommer inte att uppnå sina målsättningar i regeringsprogrammet för landsbygdsnäringarna med den budget regeringen föreslår för 2012. Budgetförslaget för nästa år, som också ligger som grund för kommande år, kommer inte att göra livsmedelsproduktionen till den framtidsbransch som utlovats om inte förändringar görs i förslaget.

Jord- och skogsbruksminister Koskinen har tidigare konstaterat att beskärningarna av anslagen inom jord- och skogsbruksministeriets budgetanslag ska göras jämt under regeringsperioden. Enligt budgetförslaget beskärs jord- och skogsbruksministeriets budget 2012 med 90 milj. euro vilket betyder att regeringsprogrammets beskärning på 110 milj. euro verkställs till största delen redan under det första året, vilket är i strid med minister Koskinens tidigare uttalande.

I det trängda ekonomiska läget jordbruket befinner sig kan en beskärning av de nationella stöden och miljöstödet på totalt 24 milj. euro inte omfattas. Dessutom så höjer regeringen ytterligare på produktionskostnaderna bl.a. genom att minska på jordbrukets bränsleaccisåterbäring och sänka anslaget
till lantbruksrådgivningen. Bränsleaccisåterbäringen var en del av jordbrukets inkomstpolitiska uppgörelse 2005, vilket regeringen tydligen har glömt.

I regeringsprogrammet betonas även bioenergiproduktionen betydelse. Framförallt då det gäller att uppnå de energipolitiska målsättningarna för 2020 då 38 procent av landets energiproduktion ska vara bioenergibaserat. Enligt målsättningarna ska skogssektorn stå för en betydande del av
höjningen från nuvarande 28 procent. Beskärningen som riktas till anslagen för skogsvårdsåtgärder på ca 16 milj. euro och en minskning av anslag för uttag av skogsenergi leder till att de satta målsättningarna för utnyttjande av skogstillgångarna och bioenergi blir omöjliga att uppnå.

Tilläggsinformation:
- SLC:s styrelseordförande Holger Falck, tel. 050 5553711
- SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab