Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
30.9.2011 / Landsbygdens Folk
Skogsvårdsföreningen genomför skogsdatakampanj
Hundratusentals markägare har eller kommer att få ett brev hem på posten. Avsändare är skogsvårdsföreningarna som vill ha fullmakt ifråga om skoglig information. Den här veckan står österbottningarna i tur.
Cirka 16.000 österbottniska markägare har ett brev att vänta från Skogsvårdsföreningen Österbotten. Det är fråga om en kampanj där syftet är att samla in markägarnas medgivande till att föreningen får tillgång till skoglig information.
- Vid årsskiftet träder en ny lag om skoglig information i kraft. Det innebär att skogsvårdsföreningarna inte längre får tillgång till informationen som produceras av skogscentralen. Det som krävs är att vi får markägarnas medgivande att använda den här informationen, säger Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten.
De i dag tretton nationella skogscentralerna, som vid årsskiftet sammanförs till Finlands skogscentral med regionala kontor, har bland annat som uppgift att samla in skogsdata. Insamlingsprocessen förnyas som bäst så att inventeringstekniken baseras på laserskanning, flygbilder och riktad fältinventering.
I fjol tillämpades den nya tekniken på Kustens skogscentrals område där tiotusentals hektar skog i Korsholm och Karleby laserskannades från luften med flygplan. Även områden på Sydkusten har laserskannats.
- De nya inventeringsmetoderna gör att markägarna snart kan se fram emot färskare och mera uppdaterad information om sin skogar. Det här är mycket viktig information också för oss och det enda sättet vi får tillgång till den är att markägarna ger sitt medgivande.
Men vilken sorts information handlar det om? Enligt Slotte är det fråga om beståndsuppgifter som innefattar bland annat virkesvolym och trädslagfördelning. Den informationen underlättar figurindelningen när skogsvårdsföreningen gör en avverkningsplan eller skogsvärdering.
- Skogsvårdsföreningarna behöver informationen främst för att den underlättar rådgivningen till markägarna. På basen av materialet kan också en skogsbruksplan uppgöras eller en gammal plan uppdateras.
- Det här arbetet förenklas och effektiveras avsevärt om vi får tillgång till uppgifterna - och i slutändan är det skogsägarna som gynnas, förklarar Slotte.
Liknande kampanjer har genomförts på andra håll i landet och enligt verksamhetsledaren har svarsprocenten varit upp till sjuttio procent.
- Vi siktar på att uppnå den nivån och de som inte sänder tillbaka brevet med en underskrift kommer vi att kontakta per telefon. Så pass viktig är informationen.
Slotte understryker också att materialet inte förs vidare till en tredje part, exempelvis en virkesköpare, utan markägarnas tillåtelse.
- Som sagt, vi har haft den här informationen tidigare och Skogsvårdsföreningen Österbotten har markägarnas förtroende. Så markägarna behöver inte vara oroliga för att vi skulle föra den vidare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab