|
16.9.2011 / Landsbygdens Folk
Irland vill återinföra betodling om EU avvecklar sockerkvot
Irland har planer på att återuppta produktionen av socker och etanol om EU avskaffar sockerkvoterna hösten 2016. EU-kommissionens avsikt att avveckla sockerkvoterna kunde ge projektet oväntat stöd.
Irland lade ned sin sista sockerfabrik år 2006 varvid betodlingen upphörde. Men nya studier drar slutsatsen att Irland mycket väl kunde bedriva en konkurrenskraftig sockerproduktion. Studierna levererar övertygade argument till en växande grupp som stöder en återuppbyggnad av sockerindustrin i Irland. Mot bakgrunden av dagens sockerpris är det fullt möjligt att bedriva en lönsam sockerproduktion i landet, hävdar författarna.
Det kanske största hindret för en återupprättad sockerproduktion är EU-kommissionen i Bryssel. Det irländska jordbruksministeriet tvivlar på att kommissionen skulle bevilja Irland nya produktionskvoter, då landet en gång har givit upp sin sockerproduktion.
För jordbruksminister Simon Coveney kom beskedet att EU vill snabba på med att avskaffa sockerkvoterna som en välkommen överraskning. Han hoppas att avregleringen ska underlätta Irlands återuppståndelse som sockerproducent.
Vid en konferens om jordbruksforskning senaste fredag sade Coveney att han varmt stöder EU:s planer på att avskaffa sockerkvoterna hösten 2016. En starkare förespråkare får ni söka efter, tillade ministern.
I Irland ligger sockerbetsodlingen nere sedan år 2006 som ett resultat av EU:s sockerreform. Då lades landets sista sockerfabrik ned, och därmed försvann de sista resterna av 80 års sockerproduktion i landet.
Beslutet fick mycket kritik och irländarna har börjat ångra beslutet att lägga ned betodlingen. Men nu förbjuder EU-reglerna all produktion av socker i Irland och betor får inte ens odlas för export. Ett undantag är betor för djurfoder.
De stigande priserna på socker har återuppväckt intresset för betodlingen. Tidvis har socker till och med varit en bristvara i landet och industrin har tvingats betala höga priser för den viktiga råvaran.
Redan i början av detta år samlades flera tusen tidigare betodlare, entreprenörer och fabriksarbetare till möten för att dryfta möjligheterna att igen börja odla sockerbetor i landet. Bland annat har många spannmålsodlare varit intresserade att införa sockerbetor i sin växtföljd. Men statliga utredare har påmint om att det sannolikt är omöjligt att få EU att ge ut nya kvoter.
EU kunde möjligen ge lov att odla betor för etanolproduktion, men det alternativet förkastades av sockerföretaget Greencore redan i anslutning till förhandlingarna om nedläggning år 2006.
Ifall EU verkligen skulle enas om att avskaffa sockerkvoterna med den tidtabell som nyligen läckte ut från generaldirektoratet i Bryssel, kunde det påskynda irländarnas förhoppningar om en ny anläggning för produktion av socker och etanol.
De experter som står bakom de nya studierna, bland annat tidigare ledande befattningshavare och forskare vid Greencore/Irish Sugar, rekommenderar en anläggning som skulle ta emot en miljon sockerbetor per år. Fabriken skulle dimensioneras för en produktion av 50 miljoner liter etanol och 150.000 ton socker per år.
|
|