|
9.9.2011 / Landsbygdens Folk
Polens opposition vädrar CAP-missnöje i valkamp
Det nuvarande EU-ordförandelandet Polen går till parlamentsval i början av oktober. Oppositionsledaren Jaroslav Kaczynski vill plocka poäng hos de strategiskt viktiga landsbygdsväljarna genom att kräva omförhandlingar av Polens jordbruksstöd.
Kaczynski klagar över att de polska jordbrukarna missgynnas av EU, jämfört med sina yrkesbröder i andra medlemsländer. Hans parti "Lag och Rättvisa" (PiS) kräver att EU omedelbart rättar till missförhållandet.
Framför surrande kameror undertecknade Kaczynski nyligen ett brev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. I brevet redogör Kaczynski för sina avsikter gentemot EU, ifall hans parti får makten efter valet. Det första steget är diplomatiska uppvaktningar i Bryssel. Om detta inte skulle lyckas, varnar Kaczynski för hårdare metoder. Hans regering skulle inte tveka att gå till EG-domstolen för att skipa rättvisa.
Kaczynski kräver omförhandlingar av Polens anslutningsavtal med EU och hänvisar till EU-fördraget som föreskriver att en diversifiering av förmåner, typ subventionering av jordbruket, inte får bero på nationalitet.
Men Kaczynski förtiger samtidigt att det inte finns två länder i EU med samma gårdsstöd. Arealstöden varierar mellan några tiotal euro per hektar till flera hundra euro. I dag utgör stödet till Polen 200 euro per hektar mot exempelvis 190 euro i Portugal.
Han nämner heller inte att Polen får betydligt större landsbygdsstöd än andra medlemsländer. Många polacker fruktar att Kaczynskis attacker hellre skadar än gynnar det polska jordbruket.
EU-kommissionen tar udden ur Kaczynskis anklagelser. En talesman för agrarkommissionär Dacian Cioloș framhåller att de polska jordbrukarna lyfter jämförelsevis höga belopp via landsbygdens utvecklingsprogram. EU påminner om att Storbritannien får 17 euro per hektar, medan den polska landsbygden får 120 euro.
Kommissionen hänvisar vidare till statistik som belägger att de polska jordbrukarnas inkomster har stigit kraftigt efter Polens inträde i EU - och betydligt mer än motsvarande jordbruksinkomster i andra EU-länder.
|
|