|
9.9.2011 / Landsbygdens Folk
Jordbruket går på förlust i år enligt MTT
Producentpriserna räcker inte för att kompensera de höjda produktionsinsatserna, konstaterar Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT i en färsk prognos.
De viktigaste produktionsinsatserna som gödsel, bränslen och foder har blivit tiotals procentenheter dyrare i år jämfört med läget i fjol. MTT förutspår att i år når gårdarna upp till bara 35 procent av den förväntade företagarinkomsten.
Man räknar med att avkastningen för hela jordbruket och trädgårdsnäringen växer med bara 4 procent i år till 140.800 euro per gård. Prishöjningen på produkter från husdjursgårdarna har en 2 procents höjande effekt på hela avkastningen. Motsvarande effekt för spannmålssidan är under en procent.
Produktionskostnaderna stiger med sju procent jämfört med året före till 173.800 euro per gård. Resultatet är en genomsnittlig förlust på 33.000 euro. Jämfört med i fjol växer förlusten med 6.900 euro per gård.
När man drar produktionskostnaderna från avkastningen utan att beakta jordbrukarfamiljens lön och ränta på kapitalet blir inkomsten per familj cirka 17.500 euro, vilket är 27 procent lägre än i fjol. Lönsamhetskoefficienten för jordbruket minskar så att den närmar sig nivån för 2009, den lägsta under 2000-talet.
Lönsamhetskoefficienten visar hur inkomsterna täcker jordbrukarfamiljens egen lön och ränta för kapitalet. Enligt MTT:s beräkningar sjunker alltså lönsamhetskoefficienten från 0,48 i fjol till 0,35 i år. Det betyder att jordbrukaren når upp till 35 procent av målet för företagarinkomsten. I timlön betyder detta 5 euro och i ränta på kapitalet 2,2 procent.
För mjölkproduktionen räknar man med att lönsamhetskoefficienten sjunker till 0,50. Spannmålsgårdarnas lönsamhetskoefficient sjunker till 0,23 och svingårdarnas till 0,18. Det som gör speciellt svingårdarnas sits prekär är att producentpriset stampar på stället, medan exempelvis foderkostnaderna fortsätter att stiga.
MTT:s prognos baserar sig på prognoser från 960 gårdar som deltar i lönsamhetsbokföringen, de så kallade kontrollgårdarna. Man har beaktat förändringarna i produktionsinsatserna och producentpriserna, ändringar i stöden samt regionala variationer i de genomsnittliga skördarna enligt jord- och skogsbruksministeriets informationscentral Tikes färskaste skördeprognoser. Gårdarna producerar samma produkter med samma produktionsinsatser som tidigare år.
|
|