|
2.9.2011 / Landsbygdens Folk
Akut kassakris sänkte Martens trädgårdsstiftelse
En akut kassakris ledde till att styrelsen för Martens trädgårdsstiftelse senaste vecka gav upp och begärde att stiftelsen försätts i konkurs.
- Läget blev akut. Det fanns hel enkelt inte pengar att köpa behövliga förnödenheter för.
Det här säger styrelseordföranden Bo Linde. Han säger att om det bara hade varit möjligt så skulle stiftelsen ha sökt om frivillig skuldsanering. Men enligt den tolkning av lagen som gäller i dag kan inte stiftelser genomgå skuldsanering.
Vid Martens har en omfattande tillämpad forskning och utveckling inom växthusnäringen skett under årens lopp. Men det har kostat. Linde säger att det är svårt att bedriva forskning och utveckling via projekt.
- Den verksamhet vi haft har inte funnits till för att gynna den enskilda upprätthållaren, utan den ska gynna hela branschen och regionen.
Linde menar att stiftelsen hel enkelt hade för små ekonomiska muskler för att klara det här.
- Vi borde ha haft ett tillräckligt stor kassaflöde för att klara oss till exempel i väntan på projektpengar. Samtidigt har vi velat vara med i utvecklingen av näringen även om det inneburit vissa risker.
Ett exempel är forskningen kring LED-belysningen. Projektet sattes igång, trots att NTM-centralen ännu inte gett sitt slutliga godkännande då Netled var villig att ta risken.
- Vi har väntat på ett godkännande och därmed också på pengar. Men projektet är viktigt för näringen. Därför sattes det igång. Försöket har också visat att LED-lamporna tycks påverka produktionen gynnsamt.
Det här projektets saga torde i och med konkursen vara all. Även andra halvfärdiga projekt upphör. Hit hör bland annat projektet om avfuktnings- och kylteknik för växthus som var nästan klart. Även projektet Potato 2020 som nu är inne på sitt första år slutar.
Linde påpekar i alla fall att det är konkursförvaltningen som nu bestämmer vad som händer. Martens styrelse har inte längre någon uppgift. Linde räknar i alla fall med att den kommersiella biten med gurk- och tomatodling körs säsongen till slut.
En av orsakerna till konkursen är också att den kommersiella verksamheten blivit mindre lönsam än tidigare.
- Att kombinera kommersiell odling och forskning är heller inte alltid så lätt. Det blir att kompromissa och sådant kostar.
Martens har också haft hand om läroavtalsutbildning för odlingsträdgårdsmästare. Kring hortonomutbildningen har man haft ett samarbete med Novia. Martens har också bedrivit forskningssamarbete med isländska och norska experter inom näringen.
Martens har skulder på cirka 1,3 miljoner euro. Tillgångar finns i form av fastigheten med kontors- och mötesutrymmen samt 12.000 kvadratmeter växthus. Dessutom äger stiftelsen en bostadstomt i Övermark, lite åkermark samt skog. Stiftelsen har haft 13 personer anställda.
|
|