|
12.8.2011 / Landsbygdens Folk
Nya matskandaler rullas upp i Kina
De kinesiska myndigheterna har upptäckt en lång rad svåra brister inom landets livsmedelsindustri. I samband med en jätterazzia har sammanlagt 2.000 personer häktats för olaglig verksamhet. Närmare 5.000 företag har stängts. Sedan granskningarna inleddes i april har nästan sex miljoner företag kontrollerats, meddelade regeringskommissionen för livsmedelssäkerhet senaste vecka.
Målet med razzian är att avslöja olagliga livsmedelstillsatser. Enligt kommissionen ska granskningarna fortsätta. Kriminella aktörer kommer att dömas till stränga straff, heter det i Peking.
Kina har de senaste åren drabbats av flera svåra livsmedelsskandaler. År 2008 dog sex barn sedan de hade matats med mjölkpulver som hade blandats upp med melamin. Nästan 300.000 barn ådrog sig svåra njurskador.
Regeringen reagerade på katastrofen genom att skärpa regler och anordna stränga kontroller med avseende på föroreningar av livsmedel. I avskräckningssyfte kan personer som kontaminerar livsmedel till och med dömas till dödsstraff.
Trots detta påträffas ständigt nya fall med förorenade livsmedel. Enligt kommissionen för livsmedelssäkerhet har man upptäckt ris som innehåller tungmetaller, groddar som innehåller cancerframkallande nitrater och kemiskt färgat bröd. Bland skräckexemplen nämns griskött med spår av anabola steroider. Granskarna uppges ha rapporterat om kött som lyser i mörkret till följd av mycket höga bakteriekoncentrationer.
Nya skandaler dyker ständigt upp. I våras måste landets ledande köttproducent Shuanghui Group medge att flera köttprodukter befanns innehålla clenbuterol. Clenbuterol är en förbjuden drog som bland annat används för att framkalla marmorering av kött. Substansen har förorsakat förgiftningssymtom hos barn och åldringar som har ätit köttet.
I maj drabbades landet av en annan skandal som åskådliggör den starka användningen av kemikalier i det kinesiska jordbruket. På gårdar i östra Kina sprack vattenmeloner ute på åkrarna till följd av alltför ivrig användning av tillväxtstimulerande substanser.
Ett problem är komplexiteten i Kinas massiva produktion av livsmedel. Förutom några stora livsmedelsjättar består branschen av otaliga, mycket små producenter. Det är oundvikligt att vissa skrupelfria element kan slinka igenom myndigheternas kontroller.
Ofarliga men förargliga matbedrägerier är också vanliga på den kinesiska livsmedelsmarknaden. Nyligen avslöjade livsmedelsmyndigheterna att den stora restaurangkedjan Ajisen China har fuskat med sina berömda japanska nudelsoppor. Ajisen gör reklam för hälsosamma nudelsoppor med grisben som kokas minst tjugo timmar. Företaget försäkrar att sopporna innehåller fyra gången mer kalcium än mjölk.
Men myndigheterna i Shanghai har nu avslöjat att Ajishi helt enkelt använder ett soppkoncentrat som tunnas ut med vatten. Kedjan har tidigare åkt fast för att ha använt förbjudna sötningsmedel.
Ajishi har expanderat mycket snabbt och bedriver just nu 588 restauranger i Kina. Efter avslöjandet på måndagen rasade företagets aktiekurs. Nyheten är också genant för Kinas lantbruksuniversitet som har testat och certifierat sopporna som kvalitetslivsmedel.
|
|