|
1.7.2011 / Landsbygdens Folk
Tyskt bolag betalar bra för vindkraft
Ett tyskt bolag planerar flera hundra vindkraftverk i Kristinestad – och markägarna är mycket nöjda med avtalen och ersättningarna.
I tisdags samlades närmare hundra markägare till ett informationsmöte om vindkraft i Dagsmark i Kristinestad. Orsaken till det stora intresset är att representanter för det tyska vindkraftsbolaget Germania Windpark var på besök.
– Intresset är ömsesidigt. Det tyska bolaget är oerhört intresserat av området och vill bygga så många vindkraftverk som möjligt. Markägarna är också nöjda och innehållet i kontrakten som bolaget erbjuder har godkänts, så vi är rätt långt på väg, säger Stig Rosengren. Han representerar en grupp som företräder markägarna i det berörda området som omfattar Kristinestad och Storå. Området som prospekteras omfattar över 25.000 hektar och hundratals markägare.
– Vi vände oss till utländska vindkraftsbolag och konstaterade rätt snabbt att tyskarna kunde erbjuda de överlägset bästa arrende- och ersättningsavtalen. Nu har vi flera projekt på gång och närmare femhundra vindkraftverk projekteras, berättar Rosengren.
Som grund för ersättningsmodellerna har Rosengren och gruppen kombinerat SLC:s och MTK:s samt tyska rekommendationer. De går i korthet ut på att alla markägare inom vindupptagningsområdet ska ersättas rättvist.
– Vi har arbetat hårt för att tyskarna ska respektera den här fördelningsprincipen, som vi har skapat själva. Förhållandena är annorlunda i Finland jämfört med Tyskland med smala skiften och många små markägare. Därför har vi anpassat ersättningssystemet som har tillämpats där. Nu fördelas ersättningarna rättvist så att alla markägare som berörs kan vara nöjda. I måndags var vi ute i skogsområdet och visade tyskarna terrängen och hur uppdelat ägandet är. Allt sådant här tas i beaktande, förklarar Rosengren.
Rosengren nämner ett exempel på vad ersättningsmodellerna kan resultera i för en markägare som får tre vindkraftverk på sin mark. Ersättningen per år är cirka 25.000 euro per turbin eller 4,5 procent av avkastningen om det blåser bra under året.
Det positiva enligt Rosengren är också att markägare inom en radie av 400 meter från ett vindkraftverk, det vill säga inom vindupptagningsområdet, ersätts.
– Om en markägare har tio hektar skog inom 400 meter och det finns 100 turbiner per 5.000 hektar kan markägaren räkna med 300 euro per hektar i ersättning. Det är mycket positivt och en rättvis ersättningsprincip, säger han.
Lovande enligt
producenterna
SLC, ÖSP och Skogsvårdsföreningen Österbotten hade också representanter på plats under informationsmötet i Dagsmark i form av Tomas Långgård och Stefan Thölix. Den förstnämnda beskriver samarbetet med tyskarna som mycket positivt i dagsläget.
– Markägarna har blivit mycket bra informerade om arrendekontrakten som varit till påseende. Upplägget skiljer sig väsentligt från när till exempel EPV Vindkraft har varit i farten. Nu utgår man från rättvisa ersättningsprinciper och nivån är faktiskt mycket hög, säger Långgård.
Han konstaterar att ersättningsprinciperna som tillämpas följer SLC:s modeller.
– Alla markägare inom vindupptagningsområdet ersätts, vilket är oerhört positivt. Det här gör att de som berörs kan se fram emot flera hundra euro i ersättning per hektar per år och det ger 2-3 gånger högre inkomster än normal skogsavkastning.
|
|