|
14.6.2011 / Landsbygdens Folk
Viktigt med samförstånd inom svinnäringen
Nu är det viktigt med samförstånd inom svinnäringen - och alla måste ta sitt ansvar. Det säger slaktsvinproducenten Michael Kamis, som tänker fortsätta ta emot smågrisar trots att lönsamheten är dålig.
- Det gäller att se helheten, säger Michael Kamis, slaktsvinproducent i Vörå, och syftar på den lönsamhetskris som svinnäringen går igenom för tillfället. En kris som pågått under lång tid, men som har förvärrats på sistone.
Förra veckan meddelade bland annat HK-agria att man stoppar mottagningen från några producenter för att bromsa överutbudet av kött. Att ett förädlingsindustribolag agerar på det viset tycker Kamis är märkligt.
- Vad jag förstår ägs bolaget ifråga av producenter och därför har jag svårt att förstå tankegången. Det är just det här som gör att jag understryker vikten av att alla inom kedjan går samman och ser helheten, säger Kamis.
Att hålla igång produktionen inom alla olika delar av produktionen ser han som avgörande för att krisen ska övervinnas. Det är därför som han inte har några planer på att minska på mottagningen av smågrisar.
- Om jag låter svinhuset stå tomt för att det går sämre nu, flyttas bara problemet till smågrisproducenten som kanske tvingas upphöra med sin produktion. Ett sådant här ansvarstänkande anser jag måste genomsyra hela kedjan.
Kamis är också medveten om att hans synsätt gör att han själv utnyttjas.
- Genom att jag är snäll får förädlingsindustrin och handeln sitt kött och det ökar chanserna att jag utnyttjas.
Han är med andra ord emot att stoppa produktionen, men anser ändå att producenterna kan vidta vissa åtgärder. Ett sätt vore att smågrisproducenter lämnar en del suggor obetäckta.
- Det skulle ge färre smågrisar till sommaren och det vore ett sätt att bemöta marknaden. För vi måste också anpassa oss till marknaden där det nu råder överproduktion, säger Kamis.
Det är ökade produktionskostnader i form av höga spannmåls- och foderpriser i kombination med låga producentpriser som har bidragit till det prekära läget. En ekvation som inte går ihop, enligt Tomas Långgård.
- Som det är nu är det förlustbringande för slutuppfödarna att ta emot smågrisar och ingen vill producera på förlust, säger Långgård, ordförande för SLC:s köttutskott.
För smågrisproducenterna är läget minst lika besvärligt i och med att priset för smågrisar sjunkit och dessutom är det stora problem med avsättningen. Trångt i boxarna i kombination med sommarens värme kan leda till svåra situationer, menar Långgård.
Han är mycket oroad över situationen.
- Det här är det värsta läget näringen befunnit sig i sedan EU-inträdet. Så bedömer i alla fall jag situationen.
Han konstaterar att det samtidigt råder överproduktion på svinkött inom EU och att dioxinskandalen i Tyskland vid årsskiftet bidrog till att efterfrågan minskade en aning. Samtidigt ska kött som EU beslöt frysa in i vintras ut på marknaden nu, vilket förvärrar marknadsläget som höll på att stabiliseras under våren.
- Nu bidrar det frysta köttet till att det har skett nya prissänkningar, säger Långgård.
Vad som händer med det infrysta köttet är ingen svår nöt att knäcka. Långgård misstänker att de stora centralaffärerna Kesko och SOK kommer att importera sin del, vilket medför sänkta priser för de inhemska producenterna.
- Genom att sälja importerat kött håller de två stora medvetet ner priserna på inhemskt kött. Nu har de dessutom infört inköpssystem med auktioner på till exempel köttfärs som innebär att den som bjuder lägst vinner offertförfrågan.
- Centralaffärerna har sin egen agenda och tar inte hänsyn till om vi i Finland ska ha kvar en egen produktion, menar han.
Kamis konstaterar i likhet med Långgård att den inhemska produktionen drabbas negativt av den globala livsmedelsmarknaden.
- Handeln är den stora vinnaren och som det är nu är fördelningen inom kedjan från jord till bord inte rättvis. Det här beror också på att det handlar om börsnoterade bolag som ska generera vinst, säger Kamis.
Enligt Kamis går hans verksamhet på minus oavsett hur han räknar. Så vad är det då som håller han och många andra svinproducenter vid liv?
- Det är att jag är självförsörjande på spannmål. Skulle jag vara tvungen att föda mina grisar med köpt foder skulle det inte gå runt. Så det är tack vare att jag odlar tillräckligt med spannmål som jag klarar mig.
Stefan Saaristo, verkställande direktör för Österbottens kött, berättar att bolaget inte planerar nedskärningar inom produktionen.
- Österbottens kött har en vision och det är tillväxt för företaget. Den visionen håller vi fast vid och vi fortsätter ta emot kött som normalt, säger Saaristo.
- Tillväxten baseras på de producenter som finns kvar inom andelslaget. Vi ser dem som framtidens producenter som vår produktion grundar sig på, fortsätter han.
Han vill inte kommentera HK-agrias beslut om att minska produktionen.
- Men det här visar så klart på att det är tuffa tider.
|
|