|
3.6.2011 / Landsbygdens Folk
Introduktion av Belgisk blå möter hårt motstånd i Finland
Förra året importerades 50 spermadoser av dikorasen Belgisk blå (Belgian blue) till Finland. Spermaimportören säger att doserna är ämnade för mjölkkor och att kalvarna skall till slakt. På grund av djurskyddsliga orsaker motsätter sig Finlands Veterinärförbund rf, Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT rf samt Biffdjursuppfödarnas förbund att rasen introduceras i Finland. På samma linje är HK Agri som varken tänker slakta eller förmedla renrasig Belgisk blå eller dess korsningar.
Den kontroversiella rasen har ovanligt mycket muskler och de stora musklerna i bakdelen gör att de har svårt gå. De gör också att korna inte kan kalva normalt utan för det mesta förlöses de med kejsarsnitt.
Nötköttsrasen Belgisk blå får känslorna att svalla och bilder på det levande köttberget får de flesta att grimasera. Musklerna på Belgisk blå sväller till det dubbla på grund av att de har en mutation i en gen som påverkar hormonet myostatin, som kontrollerar muskelväxt. Eftersom musklerna inte får signaler att sluta växa blir de onormalt stora. De dubbla musklerna gör att dess slaktprocent är 80 då den i bästa fall brukar ligga på 65 procent.
Belgisk blå har ett rätt så skört skelett jämfört med dess massa, vilket kan orsaka problem och de har ofta svårt att gå. Dubbelmuskulaturen orsakar även underutvecklade inre organ, i stort sett är alla inre organ mindre än på normala djur. Deras små lungor gör att de är mera känsliga för infektioner i andningsorganen än andra nötkreatur.
Till Finland har det aldrig importerats levande Belgisk blå, men i Sverige importerades de första i mitten av 1990-talet. Där har rasen väckt mycket motstånd, men det är inte förbjudet att ha Belgisk blå vare sig där eller hos oss, eftersom rasen är godkänd i andra EU-länder.
Överinspektör Helena Hepola på Livsmedelssäkerhetsverket kommenterar att de följer lagen.
- Det finns inga bestämmelser i den nuvarande lagstiftningen som förbjuder import av Belgisk blå till Finland.
Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT rf anser dock att Belgisk blå inte skall importeras till Finland, vare sig det är fråga om levande djur eller sperma och embryon, eftersom det förutsätter att rasen måste upprätthållas i renrasig form någon annanstans i världen.
- Trots att det inte inom EU går att förbjuda Belgisk blå måste vi inte understöda något som är tvivelaktigt för ett djurs hälsa, säger hälsovårdsveterinär Hannele Nauholz på ETT.
Päivi Lahti, ordförande för djurskyddsutskottet på Finlands Veterinärförbund rf, säger att förbundet strävar efter att aveln med produktionsdjur skall vara så hållbar som möjligt.
- Aveln med Belgisk blå är kortsiktig då de inte kan kalva utan kejsarsnitt. Alla djurarter borde ha en naturlig förmåga att fortplanta sig.
Också Veterinärförbundet motsätter sig att Belgisk blå importeras till Finland av hänsyn till djurskyddet.
Det var företaget HH Embryo som importerade spermadoserna.
- Det var en kund som ville ha Belgisk blå, men jag vet inte om de är inseminerade, berättar företagets avelsdirektör Hannu Huitti.
Enligt Huitti är spermadoserna menade till korsningar med mjölkkor och kalvarna föds endast upp till slakt.
- I korsningar med mjölkkor uppkommer det inte kalvningsproblem. Kalvarna är dessutom små då de föds, men växer sedan snabbt.
Olli Ruoho, fullmäktigeordförande för Veterinärförbundet och vice verksamhetsledare för ETT bekräftar att det inte uppstår kalvningsproblem då Belgisk Blå insemineras till en ko av mjölkras.
- Men om kvigorna ändå sparas och de sedan insemineras igen med Belgisk blå, kommer det alldeles säkert att förekomma kalvningsproblem eftersom de är Belgisk blå till 75 procent.
Jarmo Juga, professor i husdjursavelslära vid Helsingfors universitet säger att korsningskalvarna är muskulösare än kalvar av mjölkras. Juga ifrågasätter användningen av Belgisk blå då det finns andra muskulösa raser som inte har alla problem som Belgisk blå har.
HKScans slakteri HK Agri beslöt nyligen att de inte tänker ta emot eller förmedla Belgiska Blå eller dess korsningar.
- Vi upplever att det redan finns tillräckligt med nötköttsraser i Finland och djurens välbefinnande uppfylls inte med Belgiska blå, kommenterar köttföretaget HK Agris VD Kari Tillanen.
- Finland är ett litet land och vi vill inte riskera marknaden med en ny ras som ifrågasätter vårt ansvar.
I Sverige gäller det också slaktförbud mot Belgisk blå på slakterier. Finlands veterinärförbund föreslår att alla finska slakterier skall göra på samma sätt. Också ETT uppmanar alla sina medlemsslakterier att inte förmedla eller slakta Belgisk blå eller dess korsningar.
- De stora slakterierna är med i ETT:s styrelse, men de mindre slakterierna gör sina egna beslut, kommenterar Ruoho.
Biffdjursuppfödarnas förbund godkänner inte heller Belgisk blå. De anser att dikoproduktionen och det inhemska nötköttet har en bra image, som det inte lönar sig att ge upp för några extra kilo kött. I ett ställningstagande säger föreningen att konsumenterna har uppfattningen att rasen inte är godkänd i Finland och att dess medlemmar inte bör ge konsumenterna en orsak att ändra sin uppfattning.
|
|