|
3.6.2011 / Landsbygdens Folk
Europas skogsministrar dryftar bindande skogsavtal i Oslo
Europas skogsministrar från 46 länder samlas i Oslo den 14-16 juni för att ta ställning till planerna på ett rättsligt bindande avtal om skogar i Europa. Majoriteten av EU-länderna, däribland Finland, stöder ett avtal medan bland annat Sverige stretar emot.
Sedan år 1990 har fem ministerkonferenser om skog hållits. Den första arrangerades i Strasbourg och ägnades framför allt åt övervakning och skydd av skogar. Den sjätte konferensen i Oslo arrangeras av Norge och Spanien under namnet Forest Europe. Ministrar med ansvar för skogar från 46 europeiska länder och EU är inbjudna till konferensen, som öppnas med kungligt pomp och ståt av prins Haakon. Processen syftar till att effektivera en uthållig skogsanvändning i Europa.
Vid mötet förväntas skogsministrarna att dels anta en ny framtidsstrategi för Forest Europe, dels ska de överväga om de vill inleda förhandlingar om ett rättsligt bindande avtal för skogarna i den paneuropeiska regionen. Ett sådant avtal anses omfatta såväl frågor som faller under unionskompetens, som frågor som faller under medlemsländernas kompetens. Processen siktar på att effektivera uthålligt skogsbruk i Europa och fokusera på nationella program.
Om signatärländerna godkänner planerna på ett rättsligt bindande avtal, är tanken att den internationella förhandlingskommittén ska påbörja sitt arbete ännu denna höst. Om alla bitar faller på plats, kan ett avtal undertecknas i medlet av år 2013.
Finländaren Jan Heino står för övrigt på förslag som ordförande för förhandlingskommittén. För närvarande tjänstgör Heino som ledande skogsexpert vid jord- och skogsbruksministeriet.
EU-kommissionen kommer att delta i mötet och har erbjudit sig att underteckna ministerdeklarationen på EU:s vägnar. En majoritet av EU-länderna är beredda att stöda detta, bland dem Finland.
EU-ländernas inställning testades vid jord- och skogsbruksministrarnas möte i maj, då kommissionen lät medlemsländerna rösta om saken. I likhet med Finland ställde sig de flesta medlemsländer positiva. Några medlemsländer med Sverige i spetsen ansåg emellertid att avtalet inkräktar på den nationella kompetensen i skogsfrågor. Regeringen i Stockholm ser en risk att ett EU-förhandlingsmandat på sikt kunde påtvinga medlemsländerna en gemensam skogspolitik som man inte vill ha. Liknande argument ställer Storbritannien och Nederländerna.
Sverige befarar att ett rättsligt bindande avtal om Europas skogar skulle leda till ökad överstatlighet och detaljreglering. Svenskarna har betecknat frågan som ett försök att släppa in en gemensam EU-skogspolitik bakvägen. Den svenska regeringen förordar i stället att ministerkonferensen fortsätter att arbeta med frivilliga lösningar. Regeringen avvisar i dagsläget att förhandlingar om ett rättsligt bindande avtal inleds.
- För mig och Sverige är det viktigt att vi fortsatt har nationellt självbestämmande över skogen, sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson efter ministermötets omröstning.
Svenskarna betonar i alla fall att man gärna ser att det nuvarande samarbetet inom Forest Europa utvecklas för att stärka det hållbara skogsbruket och dess genomförande i regionen.
Finland har tidigare intagit en reserverad hållning till avtalsförhandlingarna, men åsikterna har förändrats under det förberedande arbetet. Man ser små risker för att kommissionen skulle försöka vinna kompetens i skogsfrågor från medlemsländerna.
Enligt EU-kommissionens uppfattning kommer medlemsländerna också i fortsättningen att bestämma över den nationella skogspolitiken. Några betydande återverkningar på det praktiska skogsbruket i Finland väntas inte. Den gemensamma skogslagstiftningen väntas närmast handla om bekämpningen av skogsbränder, statistikinsamling och rapportering.
Avtalet kan till exempel förutsätta att de medverkande staterna gör upp nationella skogsplaner och bekämpar olagliga avverkningar. Skötseln av miljöfrågor och områdesskydd väntas också få stort utrymme.
Enligt jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila finns det inga paralleller mellan den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken och det framtida skogspolitiska samarbetet. Vid rådsmötet vädjade Anttila till alla medlemsländer att stöda ett förstärkt europeiskt skogssamarbete.
EU-kommissionen anser att det vore naturligast om EU agerar med en röst på själva toppmötet. EU och värdlandet Ungern hoppas ännu kunna förhandla fram en lösning på tjänstemannanivå före konferensen i Oslo. Samtliga EU-länder bör i så fall godkänna kommissionens mandat. Om frågan inte kan lösas, måste varje medlemsland möjligtvis förhandla enskilt med de andra europeiska länderna utanför EU, som Ryssland, Norge, Turkiet och Ukraina.
Enligt skogskonventionens förespråkare skulle en gemensam, europeisk linje på sikt tjäna som en förebild för uthålligt skogsbruk på andra kontinenter. Det europeiska skogsavtalet kunde på längre sikt utvidgas till ett bindande globalt avtal för skogsskydd.
|
|