Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.5.2011 / SLC
SLC: Grillsäsongen viktig för inhemska köttproduktionen
Styrelsen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. är bekymrad över lönsamheten inom köttproduktionen, speciellt inom svinsektorn.
- För den finländska köttproduktionen och branschens lönsamhetsutveckling är konsumtionen under sommarmånadernas grillsäsong av stor betydelse. För den finländska konsumenten gäller det att använda köttprodukter med märket Svanflaggan som garanterar att köttets ursprung till 100 procent är inhemskt, säger SLC:s ordförande Holger Falck.

Handeln borde enligt SLC-styrelsen sluta med att aktivt missgynna den finländska produktionen.
- Konkurrensmyndigheterna bör beakta att alla aktörer inom livsmedelskedjan bör säkras en rättvis ställning.
- I dagens läge tar myndigheterna i det närmaste fasta på konsumentens ställning, vilket gör att de mellanled som har en stark förhandlingsposition kan pressa sina inköpspriser. Det sätter i synnerhet producenterna i en svag position, påpekar Falck.

Svinsektorn har ett svårt läge bland annat på grund av vinterns dioxinskandal i Tyskland, som fick konsumtionen att minska kraftigt. Det ledde till att EU gjorde stöduppköp för lagring av svinkött.
- Kommer detta svinkött in på den finländska marknaden kommer vår inhemska svinköttsproduktion och prisutveckling att rubbas ytterligare, påminner Tomas Långgård, ordförande i SLC:s slaktdjursutskott.

Tilläggsinformation:
- SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
- SLC:s styrelsemedlem, slaktdjursutskottets ordförande Tomas Långgård, tel. 050 555 3646
www.slc.fi


Fakta om Svanflaggan-märket:

Gott från Finland- Svanflaggan ursprungsmärket får användas som tryckt på förpackningen eller etiketten för en produkt som har tillverkats i Finland och vars råvaror till minst 75 procent är av inhemskt ursprung. Dock bör kött-, fisk-, ägg- och mjölkprodukter vara helt och hållet av finländskt ursprung, i de produkter där de används som råvaror. Användningen av svanflaggan förutsätter vidare att de av myndigheterna fastställda villkoren för livsmedelstillverkningen uppfylls. Användningsrätten ansöks hos Föreningen Matinformation r.f.
www.hyvaasuomesta.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab