Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
27.5.2011 / Landsbygdens Folk
Fortsatt torka i EU höjer priset på spannmål
Den ovanligt starka torkan fortsätter i Europa. Meteorologernas löften om regn har inte infriats och nu börjar odlarna oroa sig på allvar. Till råga på allt har vinterns frostskador förvärrat situationen.
Rejäla skördeminskningar rapporteras i Tyskland, Polen och Frankrike, men också i andra EU-länder. Prognoserna för den förväntade skörden har sänkts medan priserna fortsätter att stiga.
Veteskörden i Frankrike kan bli 11,5 procent lägre än förra året på grund av torkan. I Storbritannien kan förlusterna stiga till 15 procent, skriver Strategie Grains.
Det tyska andelsförbundet DRV har sänkt sin spannmålsprognos för Tyskland med 8,2 procent under fjolårsnivån. Detta motsvarar en minskning med 3,4 miljoner ton, jämfört med prognosen i april.
På spannmålsmarknaderna ligger nerverna på ytan och analytikerna räknar med fortsatta prisstegringar. Enligt den europeiska banken Unicredit förestår en lång, het sommar på vetemarknaden.
Vetepriset kan ännu stiga med 20-30 procent, skriver banken i en prognos från tisdagen. Den globala marknadssituationen förvärras av att Kina plågas av torka, medan fuktigt och kallt väder har försenat den amerikanska sådden.
På tisdagen kostade ett ton europeiskt vete för leverans i november 244 euro. Under den löpande månaden har noteringen stigit med 15 procent.
I Frankrike har torkan satt vattenförsörjningen ur spel i många regioner. De franska myndigheterna har redan inskränkt vattendistributionen i en tredjedel av landets departement. Grundvattennivån och vattenståndet i floderna är rekordlåga.
Enligt miljöminister Nathalie Kosciusco-Morizet befinner sig landet redan i en krissituation. Någon större tröst ger meteorologerna inte. Nederbörd av betydelse är inte att vänta under de följande två veckorna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab