Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
27.5.2011 / Landsbygdens Folk
EU söker lösningar på grissektorns lönsamhet
EU-kommissionen bemödar sig om att tackla lönsamhetskrisen inom Europas grissektor. Nya förslag ska läggas fram i samband med den förestående jordbruksreformen, lovar agrarkommissionär Dacian Cioloș.
Utgångspunkt är de slutsatser som EU:s expertutskott för griskött nyligen har lagt fram. Den rådgivande expertgruppen tillsattes i februari för att finna lösningar på det dramatiska läget inom den europeiska grissektorn.
Förslagen diskuterades av medlemsländernas jordbruksministrar i samband med det senaste rådsmötet. Jordbruksministrarna betraktar situationen med växande oro, men å andra sidan är EU-länderna oeniga om de lämpliga åtgärderna.
Expertutskottet fastställer att foderkostnaderna väntas stanna på en hög nivå, då spannmålspriserna förblir höga. Eftersom spannmålen utgör omkring 65 procent av foderkostnaderna, är ekvationen mycket svår att lösa. Lönsamheten kan knappast förbättras på annat sätt än genom långfristiga prishöjningar på griskött.
Ett förslag är att satsa på mer export. Experterna hänvisar till prognoser som förutspår en snabbt ökande konsumtion i Ryssland och Kina. Producenterna bör också få en starkare ställning inom livsmedelskedjan.
Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș har den privata lagerhållningen bidragit till att stärka prisnivån. På lång sikt har kommissionen emellertid relativt få enkla och verksamma lösningar till sitt förfogande.
- Inte ens ett högt marknadspris kan garantera producenten en tryggad utkomst om produktionskostnaderna rakar i höjden. Producenterna lever av differensen, resonerar Cioloș.
Mer reklam, innovation, en effektivare integration av producenterna i livsmedelskedjan och skydd för jordbrukare mot snedvriden konkurrens och prisvariationer, är recept som Cioloș kan tänka sig. Bryssel ställer också ett varningssystem för marknadskriser i utsikt.
Vid rådsmötet lovade Cioloș att lägga fram nya förbättringsförslag för grissektorn i samband med de nya lagförslagen inför CAP-2013. Lagpaketet kommer sannolikt att presenteras i oktober. Men flera medlemsländer, bland dem Belgien, Frankrike och flera östeuropeiska länder, ansåg att Cioloș förslag inte är tillräckligt konkreta. Länderna anser att sektorn behöver drastiska räddningsåtgärder för att klara sig.
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca hakade nyligen på ministrarnas diskussion genom att ta upp grissektorns problem under en träff med det ungerska EU-värdskapet. Under mötet med Ungerns jordbruksminister Sándor Fazekas, påminde Copa-presidenten Paolo Bruni om att krisen redan har pågått i tre år.
Copa-Cogeca efterlyser raska och effektiva åtgärder för att tygla den extrema volatiliteten på finansmarknaderna. Producentens ställning i livsmedelskedjan borde stärkas genom att distribuera utbudet via producentorganisationer, såsom kooperativ.
Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen borde producenternas tillgång till interventionen underlättas, exempelvis via kreditmöjligheter. Bland kraven finns också en proteinplan för EU. Förbudet att utfodra icke-idisslare med animaliskt protein borde upphävas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab