Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
27.5.2011 / Landsbygdens Folk
E-märkning av nötkreatur endast en tidsfråga
Elektronisk öronmärkning av nötkreatur kommer snart att bli kutym även i Finland och från slakteriernas sida ser man gärna att e-märkningen tas i bruk så snart som möjligt.
Maarit Ilola, utvecklingschef vid A-Tuottajat, berättar att man vid A-Tuottajat kommer att börja betala extrapris för e-märkta kalvar från och med juli. Detta som morot för att påskynda övergången och motivera producenterna. Däremot kommer man att från och med början av nästa år införa böter för de kalvar som saknar e-märkning. Ilola konstaterar att det blir dyrt med dubbla system och det är orsaken till att man strävar efter kortast möjliga övergångstid.
Enligt Matleena Haapa, överinspektör på Evira, väntar Finland tillsammans med några andra EU-länder som bäst på att få veta huruvida den elektroniska öronmärkningen blir frivillig eller obligatorisk.
- Beslutet kan låta vänta på sig ända till hösten och om märkena blir obligatoriska kan övergångstiden bli så pass lång som fem år, uppskattar Haapa.
Sedan år 2007 har man i Finland kunnat använda e-märket som hjälpmärke och för närvarande är uppskattningsvis 15.000 märken i bruk på cirka 400 gårdar.
Gällande lamm och get är e-märkningen redan obligatorisk inom EU. Men eftersom Finland inte har många lamm och getter så är e-märket frivilligt enligt ett nationellt beslut.
I Danmark har man gjort e-märkningen obligatorisk från och med juni i fjol. Detta trots att EU ännu inte tagit sitt beslut. Målet är att alla djur ska vara e-märkta så snart som möjligt enligt den strategi som används för genomförandet. Detta enligt landsbygdskonsulent Ole Klejs Hansen vid Kunskapscentrum för jordbruk i Danmark som uppskattar besparingarnas storlek i Danmark till uppemot 11 miljoner euro per år.
E-märkena är förvisso dyrare än de traditionella öronlapparna, men eftersom effektiviteten ökar och man får ner databehandlingskostnaderna lönar de sig i längden. Enligt Klejs Hansen har de danska bönderna inte klagat på e-märkningen, utan de har förstått att det var bra att byta system eftersom fördelarna är många.
E-märkning diskuteras som bäst i England, Irland och Tyskland, medan diskussionen bara börjat i Finland, Frankrike och Holland. Några utomeuropeiska länder där e-märkningen redan är obligatorisk är Kanada, Namibia, Australien och Nya Zeeland.
Det elektroniska öronmärket innebär att djurets identifikationsdata lagras på ett mikrochips. Varje nyfödd kalv ska märkas med två officiella öronmärken - godkända av Evira - senaste då de är tjugo dagar gamla. E-märket fästs inne i kalvens vänstra öra av praktiska skäl, medan huvudmärket med streckkod fästs i djurets högra öra.
De största fördelarna med e-märket är att djuret identifieras snabbt och säkert i olika situationer. E-märket kan utnyttjas för att identifiera ett djur på gårdens djurvåg, vid mjölkningsstationen och vid utfodringsautomaten samt vid flyttning av djuret. Dess vikt-, produktions-, brunst-, seminerings- och medicineringsuppgifter kan fogas till gårdens och rådgivningens datasystem med hjälp av en avläsningsapparat och av en handdator som är ansluten till den.
Vidare är e-märket bra hjälp för kedjeinformation. Vid djurtransporter säkerställer den elektroniska individidentifieringen att de rätta djuren lastas, att förhandsuppgifterna är korrekta och att djuren duger för transport. Risken för mänskliga fel minskar och e-märket gör att kontrollsituationen på gården går snabbare.
En annan fördel sägs vara att e-märkena håller bättre än vad de nuvarande traditionella märkena gör. Att det går att läsa av dem på ett något längre avstånd och genom att kunna föra boskapen förbi en avläsningsapparat som man inte behöver gå i närheten av bidrar också till att tryggheten ökar något.
ETL, Finlands Köttindustriförening rekommenderar att alla kalvar märks med ett e-märke senast den 1.1.2012.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab