Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
27.5.2011 / Landsbygdens Folk
Kvaliteten på utsädespotatis fortfarande dålig
Kvaliteten på utsädespotatis verkar inte ha förbättrats. De senaste veckorna har flera odlare kontaktat ÖSP:s potatisutskotts ordförande Henrik Antfolk och klagat på undermåligt utsäde.
- Det handlar hittills om cirka åtta odlare som har kontaktat mig. En stor del av utsädet har varit blöt och rutten, säger Antfolk.
Antfolk, som misstänker att mörkertalet kan vara större, är besviken på den inhemska utsädeskvaliteten. Producenterna har länge lovat bättring, men ingenting verkar hända.
- Kvaliteten på den inhemska utsädespotatisen lämnar mycket att önska. Från ÖSP:s håll uppmanar vi nu alla odlare att hålla koll på sitt utsäde och de ska inte godkänna det om kvaliteten är undermålig, menar han.
Antfolk råder alla odlare som fått ta emot utsäde av dåligt kvalitet att kontakta tillverkaren. Om utsädesproducenten vägrar ersätta med nytt utsäde och potatisodlaren tvingas sätta det han fått gäller det att följa upp odlingarna.
- Det är också möjligt att under växtsäsongen att framföra klagomål och få ersättning efter det. Om det visar sig att det inte växer ordentligt kan man be utsädesbolaget komma och göra en fältgranskning. Viktigt är att reklamationen sker under växtperioden, påminner Antfolk.
Antfolk anser att kvalitetsbristerna är förkastliga. Det gäller framför allt med tanke på att odlarna måste köpa certifierat utsäde för att få det nationella potatisstödet. Till på köpet har Finland den strängaste utsädeslagstiftningen i Europa.
- Därför har vi odlare rätt att ställa krav på utsädet, säger Antfolk.
Och fortsätter:
- Men trots den hårda lagstiftningen och de höga kraven är det tydligen stora brister om man använder drunknad och rutten potatis till utsäde. Det är ett bevis för att det förekommer fusk eller för att kontrollsystemet inte fungerar som det ska.
Antfolk understryker att det nästan alltid finns utsäde av sämre kvalitet.
- Sällan får man utsäde som till hundra procent är bra, men det här är inte hållbart längre. Någonting måste göras för att situationen ska förbättras.
Potatisodlarna förnyar cirka 10-15 procent av sitt utsäde årligen. Det innebär i praktiken att en odlare som odlar på trettio hektar förnyar utsädet med drygt fem ton.
- Om utsädet som odlas upp misslyckas har odlaren inget utsäde till följande år, vilket hämmar produktionen som resulterar i ekonomisk förlust.
Konkurrensen på utsädespotatismarknaden har ökat de senaste åren. Antfolk välkomnar konkurrensen som han hoppas kan leda till att kvaliteten på utsädet förbättras.
- Ökad konkurrens bör leda till att alla utvärderar sina kontrollsystem så att kvaliteten höjs. Som det är nu är det både stora och små bolag som levererar ruttet utsäde.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab