|
20.5.2011 / Landsbygdens Folk
Fortsatt tungt för tomatodlarna
För några veckor sedan kom den inhemska tomatsäsongen igång på allvar. Mängderna ökade och tanken från producenthåll var att priserna på inhemska tomater i partihandeln skulle bli billigare inför påsk, första maj och Mors dag. Men så blev det inte.
- Marknaden hann inte med och prisnivån på inhemska grönsaker förblev hög under de viktiga helgerna, säger Ove Grandell, vd för Närpes grönsaker.
Ännu för ett par veckor sedan kostade finländska tomater över fyra euro per kilo. Justeringen nedåt kom först förra veckan och nu är priset cirka två euro per kilo. Grandell bevittnade själv det här när han besökte en butik i Vasa inför Mors dag.
- Kilopriset var över fyra euro och det är 1,50 euro för högt med tanke på inköpspriset samtidigt som de annonserade ut holländska för 99 cent per kilo, säger han.
Enligt Martin Westerberg, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott, är konsekvenserna av att priserna på inhemska tomater förblev höga för länge många.
- Det påverkade framför allt efterfrågan på inhemska tomater och konsumenterna köpte inte tillräckligt stora mängder när priset i butikerna var höga. Är det för stor prisnivå mellan inhemska och importerade väljer en del konsumenter det senare, menar Westerberg.
- Det i sin tur gjorde att efterfrågan sjönk och att det lämnade onödigt stora lager av tomater.
Att marknadspriserna i dagligvaruhandeln inte justeras tillräckligt snabbt när den inhemska produktionen kommer igång på allvar är något som är nästan årligen återkommande. Men vad är orsaken till att butikerna inte justerar priserna neråt?
- En orsak är att handeln får väldigt bra marginaler på inhemska produkter, men det har bara hänt en gång att de har erkänt det. Det är väldigt svårt att komma åt dem, säger Westerberg.
Grandell har inget bra svar på frågan. Han konstaterat att konsumenterna vill ha inhemskt, men av någon anledning tar partihandeln in stora mängder importerade grönsaker när landets egen produktion kommit igång.
- Det är en ekvation som vi inte förstår speciellt med tanke på att det inte är så värst lönsamt att göra business med importerade grönsaker. Men det handlar också om rädsla mellan de stora affärskedjorna som strävar efter att vara förmånligast och bäst.
- Tyvärr är det här något som vi har upplevt tidigare, men jag tycker ändå inte att det borde kunna ske i dagens moderna värld. Vi informerar centralaffärerna om läget, men tyvärr kan vi inte styra deras prissättning, säger Grandell.
Han förutspår att kilopriset på tomat justeras nedåt ytterligare inom kort.
- Jag är rädd för att det blir så och då har vi kommit ned för lågt. Men risken är stor för att det blir så på grund av att priserna först var för höga i kombination med konkurrensen utifrån, det vill säga importen.
Det innebär även att producentpriserna är för låga. Enligt Grandell ligger producentpriset på gurka och tomat på cirka 75 cent per kilo i dagsläget.
- Det är för lågt för årstiden och producenterna borde nu få ett pris på närmare 1,50 euro per kilo för att produktionen ska vara lönsam.
Situationen är med andra ord inte bra för växthusnäringen. Framför allt inte med tanke på att marockanska tomater importerades under vintern, vilket pressade priserna för året runt-odlarna. Utöver det blev punktskatter på energi ett faktum vid årsskiftet samtidigt som elpriserna steg och övriga kostnader ökade.
- Produktionskostnaderna har ökat och punktskatterna har påverkat näringen otroligt mycket. Samtidigt lever vi på marknadskrafternas villkor där utbud och efterfrågan styr samt konkurrensen från importen. På grund av dem marockanska importen tappade producenterna cirka 30-40 cent per kilo i vintras.
Det låga producentpriset gör att utgifterna inte täcks, konstaterar Grandell, som menar att en svår säsong för framför allt tomatodlarna är att vänta.
- Säsongen har redan startat fel och det blir inte lätt att få upp priserna. Nu har vi hög produktion till mitten av juli och det enda som kan påverka priserna är att det blir en kall försommar som påverkar totalproduktionen. Det kan ge några cent till, men inverkan är bara marginell.
|
|