Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
20.5.2011 / Landsbygdens Folk
Köttproducenter kräver högre priser
Slaktutskotten inom MTK:s medlemsförbund kräver kännbara höjningar av producentpriserna för kött och efterlyser en bättre förhandlingsposition för producenterna. I ett gemensamt uttalande konstaterar slaktutskotten att den inhemska köttproduktionen har kommit i en allvarlig lönsamhetskris. Köttproducenterna kämpar under trycket av låga producentpriser och stigande produktionskostnader.
För att uppnå bättre lönsamhet måste producentpriserna höjas i snabb ordning, anser utskotten. Behovet är betydande och berör alla köttslag.
Producentpriserna bestäms i dagens läge ganska långt på slakteriernas och handelns villkor, säger förbundens slaktutskott. Både handeln och slakthusen bör dock ta sitt ansvar för kontinuiteten i den inhemska köttproduktionen. Producentpriset måste täcka produktionskostnaderna och en ersättning till producenten.
Slaktutskotten kräver vidare att beredda lagen om producent- och branschsammanslutningar träder i kraft enligt en snabb tidtabell, så att producenternas förhandlingsposition förbättras jämfört med nuläget.
- Produktionen på köttgårdarna går i detta nu kraftigt på förlust, säger utskotten. För nötkött har produktionskostnaderna till exempel stigit med nästan en euro per kilo och svinköttet med över 40 cent per kilo under de senaste åtta månaderna. Producentpriserna har dock inte stigit, tvärtom har priset för slaktsvin till och med sjunkit.
Det är mest prishöjningarna på foder och energi som har inverkat på de högre produktionskostnaderna.
- Köttgårdarna kan inte påverka de här kostnaderna på kort sikt. De förhöjda kostnaderna bör således beaktas i producentpriset på kött.
Ännu en central orsak till att lönsamheten försvagats hastigt är enligt utskotten frikopplingen av en del stöd från produktionen och de sjunkande stöden.
Utskotten konstaterar att lönsamhetsproblemen nu har pågått i flera års tid.
- Ingen bransch kan fungera länge med förlust. En höjning av producentpriserna behövs snabbt, så att köttproduktionen kan fortsätta i Finland. Strävan efter snabba klipp med hjälp av billiga importpartier av utländskt kött blir på lång sikt en dyr affär för såväl handeln som konsumenterna, heter det i uttalandet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab