Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
20.5.2011 / Landsbygdens Folk
Ministerrådet splittrat om skogsskydd
EU:s medlemsländer är oeniga om nyttan av ett avtal om skogsskydd i Europa. De flesta medlemsländer, bland dem Finland, ställer sig positiva till regelverket, men Sverige, Nederländerna och Storbritannien stretar emot.
Meningen är att förhandla fram ett rättsligt bindande avtal vid den sjätte ministerkonferensen om skogsskydd i Oslo den 14 juni. 47 länder, bland dem alla EU-länder, förväntas delta i konferensen Forest Europe. Diskussionerna om skogspolitik inom ramen för ministerkonferensen är en mellanstatlig, landsstyrd process som inleddes 1990 i syfte att främja en hållbar skogsförvaltning i Europa.
Som nästa steg vill man bilda en internationell förhandlingskommitté med mandat att förhandla fram ett rättsligt bindande avtal om en paneuropeisk skogskonvention. Grundstenen för ett sådant avtal ska läggas i Oslo. Medlemsländerna är framför allt oeniga om vem som får mandat att förhandla fram ett avtal som binder EU och dess medlemsländer.
Sverige anser att avtalet inkräktar på den nationella kompetensen i skogsfrågor. Regeringen i Stockholm ser en risk att medlemsländerna på sikt måste avstå nationell kompetens till EU. Liknande argument ställer Storbritannien och Nederländerna.
Finland stöder förslaget. Vid rådsmötet vädjade jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila till alla medlemsländer att stöda ett starkare europeiskt skogssamarbete.
EU-värdlandet Ungern försöker nu finna en lösning på tjänstemannanivå. Man hoppas nå enighet före konferensen, eftersom det anses vara viktigt att EU uppträder enat. Bland annat Ryssland och Turkiet medverkar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab