|
13.5.2011 / Landsbygdens Folk
Torr vår plågar EU:s jordbrukare
En ovanligt torr och het vår förorsakar oro hos de europeiska jordbrukarna. Spannmål och raps mår dåligt i hettan och odlarna hoppas på regn innan kulturerna fördärvas. Förväntningarna på rekordskördar har redan avskrivits i flera EU-länder.
Torkan är ett akut problem i stora delar av EU. I de största veteproducerande länderna Frankrike, Tyskland, Polen och Storbritannien börjar situationen redan vara prekär. Prognosmakarna utgår från en försämrad skörd i höst, jämfört med 2011.
Enligt den franska rådgivningsorganisationen Agritel behöver åkrarna vatten senast under den andra hälften av maj. I annat fall är det kört. För veteodlingarna kan katastrofen snart vara ett faktum. Det gäller såväl för Frankrike som för stora delar av EU.
EU:s största veteproducent Frankrike, har upplevt sin nästhetaste april månad sedan sekelskiftet och torkan är värre än på länge. Få vårar har varit så torra sedan år 1953, uppger det franska jordbruksministeriet. Enligt franska konsulenter har vetet och rapsen nått en kritisk punkt, då vinterns sista fukt definitivt har avdunstat från åkrarna.
I Tyskland har vattenståndet i de stora floderna redan sjunkit till en kritisk nivå. Fartygstrafiken har inskränkts på Rhen och alarmberedskap för skogsbrand gäller i stora delar av landet. Polisen varnar för dålig sikt på vägarna, på grund av dammoln som virvlas upp från åkrarna. Flera trafikolyckor har skett då täta moln av damm har lagt sig över vägarna och förhindrat all sikt.
Enligt den tyska vädertjänsten DWD bokfördes endast en tredjedel procent av den normala nederbördsmängden i april. I synnerhet rapsen har tagit skada, men odlarna räknar med skador också på höstvete och höstkorn. I de sydligare regionerna har nattfrost förekommit. Frosten har främst skadat majsodlingar och vinberg. De andra grödorna har hittills klarat sig utan nämnvärda frostskador.
Enligt den brittiska producentorganisationen NFU upplevde stora delar av Storbritannien sin torraste mars månad sedan år 1961. I april fortsatte torkan i samma utsträckning. Enligt NFU har höstrapsen och övervintrande spannmål drabbats av vattenstress i stora delar av landet. Vårsäden ser inte bra ut då groddarna kommer mycket långsamt.
Oron för en långvarig torka drev i början av veckan upp priserna på vetekontrakt med 11,6 procent på börsen i Paris. Kortvarigt gick noteringarna upp med hela 17 procent, till 280 euro.
Den brittiska vädertjänsten ger emellertid förhoppningar om fuktigare luft inom den närmaste veckan. De tyska meteorologerna räknar likaså med fuktigare och kyligare väder inom kort. I bästa fall kan denna vädertyp dröja sig kvar en längre tid.
|
|